De ce nu reuşim să slăbim atunci când avem multe kilograme în plus? Misterul a fost descifrat
Cercetătorii de la Garvan Institute of Medical Research din Sydney, Australia, au descoperit că o substanţă cunoscută sub numele de neuropeptida NPY, ce stimulează apetitul, controlează totodată dacă respectivul corp arde sau conservă energia.
Studiul publicat în jurnalul Cell Metabolism arată că atunci când corpul obţine mai puţină energie sau când acesta este supus unei diete, nivelurile ridicate de NPY transmit către corp mesajul că este în starea de înfometare, astfel că trupul respectiv începe să stocheze cât mai multă energie cu putinţă.
„Evoluţia ne-a oferit aceste mecanisme pentru a ne ajuta să supravieţuim perioadelor de foamete”, a explicat profesorul Herbert Herzog. „Acum că mâncăm mai mult decât ar trebui, pentru că mâncarea este disponibilă tot timpul, de multe ori energia suplimentară este stocată ca grăsime”, spune coautorul studiului.
„De aceea, atunci când vom încerca să slăbim, NPY se va activa şi va contracara efectul pe care dorim să-l obţinem prin reducerea cantităţii de calorii consumate”, explică expertul.
Profesorul Herzog afirmă că obezitatea este o epidemie pe care cercetătorii nu au reuşit să o combată din cauza acestei neuropeptide.
„Acum că am identificat mecanismul prin care creierul previne slăbirea, putem proiecta medicamente care ţintesc şi controlează aceste tipuri de neuroni”, a explicat expertul.
Profesorul Herzog notează că cercetarea sa arată că dietele care sunt la modă nu au cum să funcţioneze.
„Efortul de slăbire trebuie să fie efectuat pe o perioadă mai îndelungată, iar acest lucru este subestimat de majoritatea oamenilor”, a concluzionat specialistul.
Sursa: News.com.au