Descoperire surprinzătoare: ce se întâmplă atunci când soţia câştigă mai mulţi bani decât soţul?
Chiar şi diferenţele mici în venitul relativ sunt asociate cu schimbări mari în utilizarea de medicamente ce tratează disfuncţiile erectile în cazul în care aceste diferenţe de venit fac ca femeia să câştige mai mulţi bani decât bărbatul”, au descoperit cercetătorii conduşi de Lamar Pierce de la Universitatea Washington. Studiul a fost publicat în jurnalul ştiinţific Personality and Social Psychology Bulletin.
Mai mult, cercetătorii au descoperit că atunci când femeile devin persoana care câştigă mai mulţi bani, acestea suferă de „mai mult stres şi de insomnie”. Specialiştii spun că „rezultatele confirmă literatura de specialitate, care sugerează că atunci când bărbaţii îşi pierd rolul tradiţional de susţinător de familie aceştia suferă costuri psihologice şi sexuale”.
Cercetătorii au studiat Danemarca deoarece această ţară păstrează rapoarte detaliate ce permit cercetătorilor să combine informaţiile demografice cu datele despre prescripţiile medicale. De asemenea, Danemarca este recunoscută pentru atitudinile liberale în ceea ce priveşte diferenţele de sex, ceea ce sugerează că impactul observat în Danemarca este chiar mai pronunţat în societăţile tradiţionale.
Cu ajutorul datelor ce cuprindeau peste 500.000 de cupluri de-a lungul unei perioade de 10 ani (între 1997 şi 2006), cercetătorii au descoperit că „bărbaţii care câştigau mai puţini bani decât soţiile lor erau mult mai predispuşi la folosirea medicamentelor împotriva disfuncţiei erectile în comparaţie cu bărbaţii care câştigau mai mult, acest lucru fiind valabil chiar şi în cazurile în care diferenţa între membrii cuplului erau foarte mici”. De asemenea, cercetătorii au observat că pe măsură ce diferenţa dintre salariul soţiei şi cel al bărbatului era mai mare, cu atât bărbaţii foloseau mai multe medicamente pentru disfuncţia erectilă.
Deşi rezultatele sunt şocante, acestea se referă la un singur tip de cuplu: cel în care bârbatul câştiga iniţial mai mult decât femeia, dar în care ulterior aceasta l-a depăşit. Acest lucru sugerează că „bărbaţii care se căsătoresc conştient cu o femeie care câştigă mai mult nu suferă costuri psihologice în urma comparaţiilor ulterioare ale veniturilor”, scriu cercetătorii.
„Am descoperit că acest efect nu se înregistrează în rândul cuplurilor necăsătorite, ceea ce sugerează că acest construct social – căsătoria – joacă un rol critic asupra modului în care bărbaţii privesc diferenţele dintre salarii”, spun cercetătorii.
Un studiu efectuat în 2010 în SUA a arătat că procentul soţiilor care câştigă mai mult decât bărbaţii lor a crescut în ultimele două decenii de la 4% la 22%.
„Nu sugerăm în niciun caz că această tendinţă în care femeile devin principalul susţinător al familiei este nocivă din punct de vedere social. Un nivel mai mare al egalităţii între sexe oferă, fără tăgadă, beneficii sociale şi economice”, spun cercetătorii. Cu toate acestea, specialiştii concluzionează că „în cazul în care normele sociale împotriva femeilor care câştigă mai mulţi bani se vor menţine la nivelul de astăzi, atunci este posibil ca venitul mai mare al femeilor să genereze costuri reale”.
Sursa: PS Mag