Cercetătorii americani au recrutat 189 de tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 22 de ani pentru acest studiu. Participanţii au răspuns la un chestionar pe tema activităţii fizice, a dietei şi a timpului petrecut în faţa televizorului. De asemenea, participanţii au oferit o mostră de spermă.
Bărbaţii care petreceau cel mai mult timp în faţa televizorului sau uitându-se la filme – peste 20 de ore pe săptămână – aveau cu 44% la sută mai puţini spermatozoizi decât cei care petreceau cel mai puţin timp în faţa televizorului.
Un alt factor identificat de cercetători era activitatea fizică, arată studiul publicat în British Journal of Sports Medicine.
Bărbaţii care făceau sport timp de cel puţin 15 ore săptămânal într-un ritm „moderat spre viguros” prezentau cu 73% mai mulţi spermatozoizi decât bărbaţii care făceau sport mai puţin de 5 ore pe săptămână.
În niciunul dintre cazurile studiate nivelul spermatozoizilor nu era atât de scăzut încât bărbatul să nu poată deveni tată.
Calitatea spermei pare să fi scăzut în ultimele decenii, conform studiilor efectuate în mai multe ţări. Nu este clar de ce s-a întâmplat acest lucru, însă oamenii de ştiinţă suspectează că stilul de viaţă sedentar duce la încălzirea scrotului şi afectează astfel concentraţiile de spermatozoizi. De asemenea, absenţa activităţii fizice prezintă o legătură cu un nivel crescut de stres oxidativ, în care compuşii de oxigen duc la degradarea celulelor.
Cercetătorii spun că studiul este limitat ca urmare a numărului redus de participanţi, dar sugerează că bărbaţii care doresc să-şi îmbunătăţească rata fertilităţii ar trebui să dedice mai mult timp activităţii fizice.
Dr. Allan Pacey, profesor de andrologie la Universitatea Sheffield, are un sfat pentru bărbaţi: „este important de ştiut că şi foarte multă activitate fizică poate afecta producţia de spermă; de aceea, eu recomand bărbaţilor să facă totul cu moderaţie – iar asta include şi timpul petrecut la sală, şi cel petrecut în faţa televizorului”.