Reuşită incredibilă: fizicienii au creat mai multe universuri în laborator!
Mai exact, cercetătorii au creat un metamaterial – precum cele folosite pentru a concepe materiale invizibile – în interiorul căruia sunt create mai multe universuri în clipa în care lumina trece prin el. Aceste universuri, intitulate „spaţiutimp Minkowski”, sunt similare universului în care trăim noi, doar că teoria relativităţii a lui Einstein este mai elegantă, pentru că timpul este a patra dimensiune.
Deşi reuşita cercetătorilor este extraordinară, metoda folosită este destul de simplă. Multiversul este creat în interiorul unei soluţii de cobalt în kerosen. Acest fluid nu este considerat în mod normal a fi un metamaterial, dar cercetătorul Igor Smolyaninov a descoperit alături de colegii săi că atunci când aplică un câmp magnetic asupra soluţiei, nanoparticulele feromagnetice de cobalt se aşază în coloane. Atunci când lumina trece prin aceste coloane, se comportă ca şi cum ar fi într-un univers Minkowski.
Pentru a crea mai multe universuri, cercetătorii au modificat uşor cantitatea de cobalt din fluid până când nu mai era suficientă pentru a crea nanocoloane. Variaţiile naturale întâlnite în fluid făceau ca anumite regiuni să prezinte suficient cobalt pentru a crea coloanele şi, astfel, pentru a crea noi universuri. Pe măsură ce fluidul se mişcă, coloanele se distrug, astfel că mai multe universuri apar şi dispar.
Acest experiment reprezintă o premieră, fiind pentru prima dată când se reuşeşte în laborator crearea de universuri noi.
Cercetătorii afirmă că această cercetare ar putea fi folosită pentru a înţelege modul în care se comportă particulele în alte universuri, ce prezintă alte proprietăţi decât universul nostru. Chiar dacă universul nostru are reguli ferme ce stabilesc cum se pot comporta particulele, cercetătorii ar putea crea un „univers de companie” în care fotonii au masă, iar lumina se deplasează cu viteze foarte mici.
Surse: arXiv, ExtremeTech