Robert Lynch, un specialist în biologie evoluţionistă de la Universitatea Rutgers, afirmă că atunci când o trăsătură este atât de importantă pentru un segment foarte mare al populaţiei, acest lucru sugerează „că este vorba despre o trăsătură care s-a transmis mulţumită evoluţiei”.
Lynch consideră că umorul ar putea juca un rol crucial în succesul reproducător uman şi în selecţia partenerului. Pentru a afla mai multe, profesorul a efectuat mai multe studii. Într-una dintre cercetări, voluntarii erau rugaţi să stea într-o cameră în care se găsea un televizor pe care rulau secvenţe cu Bill Burr, un specialist în comedie stand-up, renumit pentru umorul său direct. Burr tinde să provoace reacţii clare – lumea fie îl adoră, fie îl urăşte. În timp ce se uitau la aceste secvenţe de comedie, cercetătorul înregistra reacţia oamenilor la glumele lui Burr. După ce au urmărit secvenţele de comedie, participanţii la studiu au efectuat un test care stabilea care sunt preferinţele şi atitudinile voluntarilor.
Lynch a descoperit că „participanţii râdeau mai mult ca reacţie la glumele care erau în concordanţă cu valorile lor”. De exemplu, bărbaţii care atribuiau bărbaţilor şi femeilor roluri de gen tradiţionale râdeau mai mult la glumele lui Burr despre femei.
Râsul adevărat îşi are originea în subconştient, astfel că este foarte greu de falsificat. Acest lucru, alături de rezultatele obţinute de Lynch, sugerează că simţul umorului este un indicator excelent ce dezvăluie adevărata personalitate a unei persoane. De aceea este logic ca o persoană care doreşte să-şi găsească un partener să preţuiască un simţ al umorului compatibil.
„Pot să mint despre ceea ce îmi place, dar atunci când râd, îmi dezvălui adevăratele preferinţe”, a explicat Lynch. „Acest lucru explică de ce simţul umorului joacă un rol atât de important în alegerea unui partener”, a mai spus expertul.
Râsul în sine pare să aibă un rol social, fiind un element important al relaţiilor, explică Robert Provine, un specialist în neuroştiinţe de la Universitatea Maryland. De exemplu, femeile tind să râdă mai mult în compania bărbaţilor pe care îi consideră atrăgători. „O femeie nu se gândeşte «vreau ca acest bărbat să mă placă, deci o să râd mult». Acest lucru se întâmplă pur şi simplu”, a explicat Provine.
Drept dovadă că râsul joacă un rol social, cercetătorii au măsurat şi au descoperit că râsul este de 30 de ori mai puţin frecvent în situaţiile solitare în comparaţie cu situaţiile sociale. Acest lucru explică de ce comediile sunt mai amuzant atunci când sunt urmărite într-un grup mai mare de persoane. Râsul pare să fie un semnal care indică coeziunea unui grup, o metodă prin care ne putem identifica cu alte persoane.
Aşadar, simţul umorului este o metodă prin care putem afla adevăratul caracter al unei persoane, râsul fiind mecanismul cheie. Din acest motiv este probabil să vă înconjuraţi de persoane care vă fac să râdeţi.
Sursa: Real Clear Science