Cel mai înspăimântător grafic din lume pentru pasionaţii mediului înconjurător
EIA este agenţia însărcinată cu analizarea şi structurarea informaţiilor despre energie electrică pentru a permite factorilor de decizie americani să înţeleagă modul în care energia interacţionează cu mediul şi cu economia mondială.
În graficul dat publicităţii în cursul acestei săptămâni de EIA, se poate observa o tendinţă îngrijorătoare: China arde în zilele noastre aproape la fel de mulţi cărbuni ca toate celelalte ţări din lume laolaltă:
În ciuda faptului că autorităţile chineze investesc sume imense în energia regenerabilă şi înţeleg daunele colosale aduse de poluarea aerului, consumul de cărbune va continua să crească, chiar dacă nu în ritmul înregistrat în ultimii ani. Acest lucru reprezintă un pericol letal pentru populaţia chineză, lucru ilustrat de poluarea observată în Beijing, şi periculos pentru restul planetei. Specialiştii estimează că 20% din emisiile de gaz cu efect de seră sunt generate de cărbune, astfel că acesta constituie una din principalele cauze ale schimbărilor climatice provocate de om. Dacă luăm în calcul şi efectele directe pe care poluarea aerului le are asupra sănătăţii umane, putem înţelege de ce unele persoane numesc cărbunele „inamicul rasei umane”.
Motivul pentru care cărbunele este foarte popular în China şi în restul ţărilor este foarte simplu: este foarte, foarte ieftin. Din acest motiv, în ciuda efectelor devastatoare asupra sănătăţii umane şi a mediului înconjurător, nici China, nici celelalte ţări în curs de dezvoltare nu vor renunţa la folosirea sa. De altfel, un raport publicat de Agenţia Internaţională a Energiei estimează că până în 2017 India va importa la fel de mult cărbune cât China astăzi. Ţările cu venituri mici vor continua să folosească energia pe bază de cărbune cât timp energia verde va fi mult mai costisitoare.
Graficul publicat de EIA ilustrează de ce schimbările climatice vor fi greu de combătut – emisiile de carbon în atmosferă nu vor scădea până când cărbunele nu va fi înlocuit de alte surse de energie, iar acest lucru nu va avea loc cât timp sursele alternative de energie sunt mult mai costisitoare.