Oamenii de ştiinţă de la Washington University au studiat evoluţia tratamentelor a mai bine de 2.700 de copii diagnosticaţi cu malnutriţie severă. Aceştia proveneau din statul african Malawi şi aveau vârste cuprinse între 6 luni şi 5 ani. Ei au primit un tratament standard, un regim alimentar pe bază de arahide şi suplimente bogate în nutrienţi. În paralel cu acest tratament, cercetătorii au decis să afle dacă nu cumva antibiotice ar putea creşte şansele copiilor de supravieţuire. Astfel, tip de 7 zile, o parte dintre copii au fost trataţi şi cu antibiotice (amoxicilină sau cefdinir), în timp ce restul au primit un tratament placebo.
Tratamentul s-a dovedit a fi eficient pentru majoritatea copiilor, indiferenet dacă aceştia au primit sau nu antibiotice. Mai bine de 85% din totalul copiilor şi-au revenit.
Totuşi, în rândul copiilor care au fost trataţi şi cu antibiotice, rata succesului a fost extrem de ridicată. Comparativ cu grupul care a primit placebo, în rândul celor trataţi cu amoxicilnă, şansele ca tratamentul să nu funcţioneze au scăzut cu aproape un sfert, pe când în cazul copiilor trataţi cu cefdinir, riscul ca tratamentul să eşueze a scăzut cu 45 de procente.
Rezultatele acestui studiu ar putea schimba modul în care medicii tratează malnutriţia. Ca urmare a cercetării, Organizaţia Mondială a Sănătăţii plănuieşte să recomande o utilizare mai largă a antibioticelor în tratarea malnutriţiei.
Rezultatele acestei cercetări vin doar la câteva zile după publicarea unui alt studiu similar în care s-a concluzionat că microbii din intestinele copiilor ar putea explica de ce unii suferă mai mult de foame, comparativ cu alţii. Cercetătorii au ajuns la această concluzie după ce au monitorizat 400 de perechi de gemeni din Malawi, în primii 3 ani din viaţă.
Potrivit rapoartelor UNICEF, la fiecare 3,6 secunde o persoană moare din lipsa hranei, iar majoritatea acestor decese se înregistrează în rândul copiilor cu vârste sub 5 ani.
Sursa: AFP