Compania americană vrea să ajute astfel la identificarea următoarei „Ada Lovelace”. Lovelace a fost o adolescentă pasionată de matematică care a trăit în prima jumătate a secolului al XVIII-lea, cunoscută astăzi mai ales pentru faptul că a scris ceea ce este considerat a fi primul program pentru un computer din istorie.
„Mulţi oameni de ştiinţă uriaşi şi-au dezvoltat curiozitatea pentru ştiinţă la o vârstă fragedă, făcând apoi descoperiri extraordinare ce au schimbat modul în care trăim”, a explicat Sam Peter, reprezentantul Google.
Printre cercetătorii ce au făcut istorie în adolescenţă se numără Louis Braille, care a inventat un alfabet pentru orbi la vârsta de 16 ani şi Alexander Graham Bell, care a efectuat experimente cu sunetele când încă era adolescent.
Competiţia ştiinţifică lansată de Google se adresează tinerilor cu vârste în 13 şi 18 ani din întreaga lume. Printre premii se numără o bursă în valoare de 50.000 de dolari şi o călătorie în insulele Galapagos, unde aveţi şansa de a vedea animale care nu mai există în niciun alt loc de pe Terra. De asemenea, câştigătorul premiului cel mare va avea parte de o vizită unică la Google, CERN sau la LEGO.
Înscrierile proiectelor se încheie pe 30 aprilie, iar finaliştii vor avea parte de o călătorie până în campusul Google din California, unde vor fi anunţaţi câştigătorii pe 23 septembrie.
Printre proiectele care au câştigat ediţiile precedente ale competiţiei se numără eforturi de catalogare a ecosistemelor din apă, diagnosticarea timpurie a cancerului de sân şi un proiect ce permitea oamenilor cu pierderi de auz să asculte muzică.
Mai multe detalii despre această competiţie pot fi aflate pe site-ul googlesciencefair.com.