Cercetarea a fost publicată în cea mai recentă ediţie a publicaţiei ştiinţifice Journal of Clinical Investigation. Profesorul Hirofumi Tachibana, autorul studiului, afirmă că în cursul acestui an vor avea loc teste clinice pe oameni în Statele Unite. În ciuda rezultatelor bune obţinute în urma experimentelor pe şoareci, specialistul a solicitat publicului să nu încerce să reproducă experimentul acasă, existând riscul unor potenţiale efecte secundare.
În 2004, Tachibana a descoperit că un tip de catechin din ceaiul verde, cunoscut sub numele de EGCG (epigalocatechina), suprimă activitatea celulară canceroasă. Cercetătorul japonez a suspectat că o enzimă din corpul uman, PDE5, slăbeşte eficacitatea acestui catechin.
Medicamentele care luptă împotriva disfuncţiei erectile, printre care şi Viagra, blochează enzima PDE5. Din acest motiv, Tachibana a injectat acest medicament, alături de EGCG, în corpul unui şoarece bolnav de cancer de sânge. Cercetătorul a descoperit că celulele canceroase au încetat să se dezvolte în urma acestui tratament inedit.
De asemenea, când a repetat experimentul pe şoarece în corpul căruia fuseseră implantate celule canceroase extrase dintr-o tumoare mamară umană, celulele maligne au dispărut în urma ineditului tratament.
Experimentele in-vitro efectuate pe alte tipuri de cancer, inclusiv pe tumori pancreatice, de stomac şi de prostată, au arătat că tratamentul descoperit de Tachibana este mai eficient decât tratamentele existente, se arată în studiul publicat în Journal of Clinical Investigation.
Sursa: Japan Times