Studiul, publicat în Perspectives on Psychological Science, a fost realizat de cercetătorii de la Universitatea New York, SUA, folosind o metodă numită meta-analiză, prin care au evaluat influenţa fiecărui factor în parte, pornind de la datele extrase din studii mai multe preexistente.
Studiul face parte dintr-un proiect mai larg, centrat pe descoperirea factorilor care pot spori inteligenţa umană.
Toate studiile luate în considerare au fost realizate pe participanţi fără probleme medicale sau dizabilităţi de ordin intelectual, s-au concentrat asupra unor influenţe pe termen lung, au folosit metode larg acceptate de măsurare a nivelului de inteligenţă şi – lucrul cel mai important – au fost realizate pe participanţi aleşi la întâmplare, pentru a asigura maximum de obiectivitate.
Aşadar, ce anume îi poate face pe copii mai inteligenţi? Educaţia şi alimentaţia, spun cercetătorii, care au găsit trei factori ce par să influenţeze semnificativ coeficientul de inteligenţă (IQ) al copiilor.
Aceste intervenţii nu par să aibă efect la copii mai mari de 4 ani, sugerând că intervenţiile ar avea, de fapt, ca efect, accelerarea dezvoltării limbajului, care, la rândul său, sporesc coeficientul de inteligenţă.
Interesant, cercetătorii nu au descoperit că aceste intervenţii sunt cu atât mai eficiente cu cât sunt făcute mai devreme, contrazicând astfel ideea că un copil ar trebui înscris în astfel de programe educative încă de când este bebeluş. Este incitantă, de asemenea, cred specialiştii, descoperirea corelaţiei dintre nivelul de inteligenţă şi acizii graşi, corelaţie care merită explorată în continuare.
Sursa: Science Daily