Viaţa nu e dreaptă: femeile sunt dezavantajate faţă de bărbaţi, când e vorba despre exerciţiile fizice
Cercetătorii americani de la Universitatea din Missouri au înscris femei şi bărbaţi obezi în programe identice de fitness şi au constatat că bărbaţii beneficiau de ele în măsură semnificativ mai mare decât femeile.
Experţii afirmă că, în vreme ce bărbaţii pot slăbi apelând doar la exerciţii fizice, pentru femei, adesea, acestea nu sunt de ajuns: femeile trebuie să îşi modifice şi dieta pentru a ajunge la aceleaşi rezultate.
Specialiştii au monitorizat ritumul cardiac şi tensiunea arterială a cca. 75 de bărbaţi şi femei care sufereau de obezitate şi diabet de tip 2. Cu toţii au urmat un program de exerciţii aerobice timp de 16 săptămâni, lucrând la un nivel de 65% din capacitatea de efort a fiecăruia.
În ciuda faptului că toţi au exersat cu aproximativ aceeaşi viteză, cercetătorii au constatat că bărbaţii au beneficiat mult mai mult decît femeile de pe urma programului.
În cazul femeilor, spre deosebire de bărbaţi, timpul de refacere nu s-a îmbunătăţit după cele 16 săptămâni, iar bărbaţii au pierdut mai mult în greutate decât femeile.
Rezultatele confirmă faptul – sugerat şi de cercetări anterioare – că bărbaţii şi femeile răspund diferit la exerciţiile fizice.
Unul dintre motive ar putea fi compoziţia corpului: organismul bărbaţilor are o proporţie mai mare de ţesut muscular decât organismul feminin, iar muşchii au o rată metabolică mai mare decât ţesutul adipos, deci ard mai multe calorii. Chiar şi în repaus, bărbaţii ard mai multe calorii decât femeile.
Acest lucru arată că femeile care vor să slăbească trebuie să facă şi schimbări în alimentaţie, pe lângă exerciţii, pe când bărbaţii pot slăbi doar depunând activitate fizică.
Pentru a obţine aceleaşi rezultate ca un bărbat care exersează la 65% din capacitatea de efort, o femeie trebuie să lucreze la 85% din capacitatea organismului, sau pentru o perioadă mai îndelungată.
Bărbaţii sunt avantajaţi când e vorba de fitness, deoarece au, în general, inimi şi plămâni de dimensiuni mai mari şi un nivel mai mare al hemoglobinei (substanţa din sânge care transportă oxigenul), trăsături esenţiale pentru eficienţa exerciţiului fizic.
Rezultatele studiului, publicate în jurnalul Metabolism, ar putea ajuta la întocmirea unor programe de exerciţii mai bine adaptate pentru femeile obeze.
Care e cel mai bun mod de a slăbi, în cazul femeilor?
Antrenorul personal Dan Roberts afirmă că ridicarea greutăţilor este modul cel mai eficient prin care femeile pot pierde în greutate.
Acest exerciţiu măreşte temporar nivelul de testosteron şi de hormon de creştere, ceea ce duce la arderea unei cantităţi mai mari de grăsimi.
El a explicat că bărbaţii au mai mult testosteron, de aceea au şi masă musculară mai mare. Femeile, care au în organism cantităţi mai mari de hormoni estrogeni, au tendinţa de a acumula mai mult ţesut adipos şi trebuie să exerseze mai intens pentru a slăbi, deoarece ele depun grăsime pe abdomen, coapse şi posterior, din motive legate de sarcină şi de protecţia copilului în uter.
Femeile mai în vârstă au nivelurile cele mai mici de testosteron, aşa că ele, nu băieţii de 20 de ani, ar trebui să facă antrenament cu greutăţi, consideră antrenorul.
Sursa: Mail Online