„Gripa bărbatului” chiar există, susţine un om de ştiinţă

26 01. 2013, 00:00

Studiul a fost realizat de dr. Amanda Ellison, neurolog în cadrul Universităţii Durham, Marea Britanie.

Copiii suportă răcelile la fel, indiferent de sex, deoarece aria respectivă din creier are aceeaşi mărime atât la băieţi, cât şi la fetiţe.

Dar, când băieţii ajung la pubertate, testosteronul influenţează aria cerebrală respectivă – numită nucleul preoptic – determinând creşterea ei în dimensiuni, comparativ cu aria corespunzătoare la femei.

„Când eşti răcit, una dintre manifestări este creşterea temperaturii, un mijloc prin care organismul luptă cu microbii. Aceştia nu pot supravieţui la temperaturi mai ridicate. Când sistemul imunitar este atacat, nucleul preoptic determină creşterea temperaturii, pentru a distruge microbii. Dar bărbaţii au mai mulţi receptori de temperatură, deoarece aria respectivă din creier este mai mare decât la femei. Astfel, bărbaţii fac temperatură mai mare şi se simt mai rău – deci, dacă se plâng că se simt rău, probabil aşa este”, a explicat dr. Ellison.

Un studiu anterior, publicat în 2009, sugerase de asemenea că „gripa bărbaţilor” e un fenomen real, dar acesta a fost criticat deoarece fusese făcut pe şoareci modificaţi genetic, nu pe oameni. 

Însă studiul dr. Ellison se bazează pe cercetări realizate pe creierele umane.

„[Fenomenul] este parte din întregul complex al diferenţelor dintre bărbaţi şi femei şi din modul în care comportamentele lor pot fi influenţate de diferenţele dintre creierele lor”, a adăugat neurologul.

Referindu-se la faptul că rezultatele comunicate de ea ar putea stârni controverse, dr. Ellison a spus: ”Problema cu gripa bărbaţilor a fost întotdeauna faptul că nu există multe dovezi convingătoare care să arate că felul în care se simt pacienţii e mai neplăcut pentru bărbaţi decât pentru femei. [Diferenţa la nivelul nucleilor preoptici] este o posibilă cauză .”

Sursa: Mail Online