Misterul „mingii de foc” a fost elucidat: Terra s-a ciocnit de o cometă în cursul săptămânii trecute
Prima parte a traiectoriei mingii de foc a fost capturată de toate cele trei staţii ale proiectului Cameras for Allsky Meteor Surveillance (CAMS), ceea ce a permis cercetătorilor să calculeze traiectoria şi orbita acestui obiect spaţial. Pentru că era foarte rapid şi luminos, obiectul a putut fi observat încă din momentul în care se găsea la o înălţime de 146 de kilometri, un record pentru proiectul CAMS. Camerele staţiilor de observaţie ale proiectului CAMS au urmărit obiectul până la altitudinea de 134 de kilometri. Mişcarea obiectului în raport cu mişcarea planetelor sugera o orbită tipică unei comete.
Credit foto: Peter Jenniskens
Astronomul Peter Jenniskens de la Institutul SETI din Mountain View afirmă că „într-o clipită, cometa s-a transformat în praf şi gaz”, explicând explozia luminoasă observată de numeroşi americani joia trecută la 5:21 dimineaţa. „Pentru că această cometă s-a vaporizat, niciun element din ea nu a ajuns pe sol”, a explicat Jenniskens.
Astronomul afirmă că în momentul contactului cu atmosfera Pământului, cometa avea o viteză de 250.000 de kilometri/oră. „Coborând de la nord de Parcul Naţional Yosemite înspre Lacul Tahoe, cometa a coborât la altitudini mai mici, unde a încetat să existe la contactul cu atmosfera”, a explicat astronomul. Rezultatul a fost unul spectaculos, fenomenul având martori în întreaga Californie.
Acest eveniment reprezintă cel de-al doilea spectacol ceresc observat în California în ultimele trei luni. Pe 17 octombrie 2012, pe cerul din statul aflat în vestul Statelor Unite s-a putut observa o „bilă de foc” gigantică, meteoriţii rezultaţi în urma acesteia fiind ulterior descoperiţi în zona Novato.
Sursa: Institutul SETI