„Undele electromagnetice emise de fulgere pot declanşa dureri de cap”, susţine coordonatorul studiului, Vincent Martin.
Se pare că aceste fenomene meteorologice produc creşteri ale nivelului de ozon, un gaz care la altitudini mici este poluant şi care provoacă eliberarea unor spori de ciuperci ce pot determina apariţia migrenelor.
În studiu, au fost implicaţi voluntari care sufereau în mod regulat de migrene. Pentru fiecare dintre aceşti indivizi specialiştii au înregistrat activitatea zilnică a migrenelor timp de 3 sau 6 luni. De asemenea, s-a ţinut o evidenţă a locurilor în care se produceau fulgerele în relaţie cu casele participanţilor la studiu.
Analizând aceste date, specialiştii americani au putut observa că durerile de cap şi migrenele apar cu 30% mai des în zilele în care se produceau fulgere.
„Am folosit modele matematice pentru a determina dacă fulgerele, în sine, au dus la creşterea frecvenţei migrenelor sau dacă aceste dureri sunt atribuite altor factori meteorologici care sunt asociaţi cu furtunile. După ce am luat în calcul toţi aceşti factori asociaţi cu furtunile, rezultatele noastre au arătat că riscul de apariţie a migrenelor într-o zi în care fulgeră, este cu 19 procente mai crescut, comparativ cu o zi obişnuită. Constatarea sugerează că fulgerul este asociat direct cu apariţia durerilor de cap”, a explicat profesorul Martin, de la Universitatea din Cincinnati.
Cu toate acestea,specialistul recunoaşte că, pentru moment, nu se cunoaşte „ mecanismul exact prin care fulgerele şi/sau factori meteorologici asociaţi cu acestea determină apariţia durerilor de cap ”.
Sursa: Daily Mail