Plan îndrăzneţ: de la exploatarea minieră a asteroizilor la crearea unor staţii solare spaţiale (GALERIE FOTO)
„Folosirea resurselor exploatate din spaţiu este singura metodă prin care ne putem permite dezvoltarea spaţială permanentă”, a explicat David Gump, şeful companiei Deep Space Industries. Gump a explicat că în fiecare an sunt descoperiţi 900 de asteroizi în apropierea planetei noastre.
„În acest caz, metalele şi combustibilii pe care îi putem obţine din asteroizi permit dezvoltarea industriilor spaţiale în cursul acestui secol. Aceasta este strategia noastră”, a mai spus Gump.
În prima etapă, compania intenţionează să lanseze în sistemul solar „navete de prospectare a asteroizilor”. Prima lansare este programată pentru 2015, când navetele FireFlies (cântărind doar 25 de kilograme) vor porni în expediţii cuprinse între două şi şase luni.
În 2016, aceste navete vor fi urmate de DragonFlies, ce cântăresc 32 de kilograme. DragonFlies vor porni în misiuni de 2-4 ani, urmând să aducă mostre înapoi pe Terra.
„Aceasta este prima campanie comercială ce intenţionează să exploreze asteroizii de mici dimensiuni ce trec pe lângă Terra”, a explicat Rick Tumlinson, chairman-ul companiei.
„Folosind tehnologii cu cost redus, combinând moştenirea lăsată în urmă de programul spaţial american cu inovaţiile tinerilor inteligenţi de astăzi, vom reuşi să facem lucru care ar fi fost imposibile cu doar câţiva ani în urmă”, afirmă Tumlinson.
„Smartphone-ul meu are mai multă capacitate de procesare decât au avut disponibilă în toate misiunile Apollo”, spune Tumlinson. „Putem face maşinării extraordinare la dimensiuni foarte mici, extrem de ieftin şi cu o viteză foarte mare. Închipuiţi-vă o linie de producţie FireFlies, în care facem numeroase navete gata să zboare pentru a examina orice obiect spaţial ce trece aproape de Terra”, adaugă reprezentantul companiei
Dacă totul se va desfăşura conform planului, Deep Space Industries prezice că, într-un deceniu, va obţine metale şi alte materiale de construcţie de la rocile spaţiale, urmând să folosească aceste materiale pentru a construi platforme de mari dimensiuni care să înlocuiască sateliţii de comunicaţii. Ulterior, aceste platforme vor fi înlocuite de centrale solare spaţiale care vor transmite energie nepoluantă către Terra.
„Vom fi doar vizitatori în spaţiu dacă nu vom reuşi să învăţăm să trăim cu ajutorul resurselor existente acolo”, spune Tumlinson. „Scopul nostru este de a oferi generaţiilor viitoare oportunitatea de a schimba nu doar lumea în care trăim, dar şi lumile viitorului. Sună bine, nu-i aşa?”, detaliază Tumlinson.
Deep Space Industries este cea de-a doua companie care anunţă planuri de a exploata resursele asteroizilor, după Planetary Resources, companie lansată în aprilie 2012 cu susţinerea şefilor Google şi a regizorului James Cameron.
Iată cum arată celelalte navete pe care compania americană doreşte să le utilizeze pentru mineritul spaţial:
Iată prezentarea planurilor companiei, ce a avut loc în cursul acestei săptămâni:
Surse: AFP, Deep Space Industries