Având în vedere că temperatura medie de la suprafaţa planetei Marte este de -50 de grade Celsius în timp ce stratul subţire de carbon din atmosferă permite bombardarea continuă cu radiaţii solare, foarte puţini oameni se aşteaptă ca planeta vecină să fie capabilă să susţină viaţa. Cu toate acestea, există microbi de o rezistenţă incomensurabilă.
Microbiologii de la Institute of Physical and Biological Issues in Soil Science au realizat un studiu asupra microorganismelor din Siberia şi au descoperit câteva bacterii care s-ar putea dezvolta pe Marte.
Oamenii de ştiinţă au prelevat mostre de bacterii care trăiesc la 20 de metru sub permafrost, de-a lungul râului Kolyma. Astfel ei au descoperit o mulţime de colonii de bacterii înfloritoare.
Ulterior cercetătorii au supus bacteriile la un experiment. Mai exact, ei au expus bacteriile la un mediul marţian simulat în laborator. Dintre cele aproximativ 10.000 de mostre de bacterii siberiene, doar 6 au supravieţuit şi s-au înmulţit.
Microorganismele în cauză fac parte din genul carnobacterii şi sunt găsite, preponderent, în Antarctica şi Alaska.
Pentru că fiziologia carnobacteriilor este cunoscută, viitoarele misiuni în timpul viitoarelor misiuni vor putea fi căutate forme de viaţă de acest fel.