După ce studii anterioare au demonstrat că un consum regulat de fructe şi legume creşte speranţa de viaţă, oamenii de ştiinţă de la universităţile Harvard şi Wisconsin au descoperit că persoanele care consumă mai multe fructe şi legume tind să fie mai optimişti.
Carotenoidele sunt compuşi des întâlniţi la plante. Ei sunt antioxidanţi despre care s-a descoperit că promovează sănătatea prin împiedicarea moleculelor din corp să producă radicali liberi.
Studiul a analizat informaţiile colectate de la 982 de subiecţi de sex masculin şi feminin, cu vârste cuprinse între 25 şi 74 de ani. Participanţii au au fost supuşi unor analize de sânge pentru a li se măsura concentraţia de antioxidanţi, printre care şi carotenoidele precum betacarotenul. De asemenea, subiecţii au fost rugaţi să completeze un chestionar pe baza căruia li se analizau atitudinile legate de viaţă şi mai ales gradul de optimism.
Rezultatele au indicat că oamenii care aveau un grad mare de optimism aveau cu 13% mai multe carotenoidele decât participanţii mai puţin optimişti. Mai mult, s-a constatat că oamenii care consumau cel puţin 3 fructe sau legume pe zi aveau o atitudine mai optimistă decât cei care nu mâncau mai mult de două fructe sau legume zilnic.
Deoarece specialiştii au analizat o singură dată această legătură, ei nu au aflat dacă un consum mai mate de fructe şi legume îi determină pe oameni să devină optimişti sau dacă indivizii optimişti au tendinţa de a mânca mai multe alimente de acest gen. Studii anterioare au indicat că persoanele optimiste aleg să ducă un stil de viaţă mai sănătos.