Replicatorii Star Trek, noile tehnologii ale armatei americane
Până acum, armata SUA deţine deja 2 laboratoare dotate cu astfel de maşini, amplasate în baze militare din Afghanistan. Un al treilea laborator este în curs de dezvoltare, urmând să fie finalizat în această vară. Există patru feluri de replicatori controlaţi de computer: imprimantele 3D, maşinile de frezat, maşini de tăiere cu laser şi maşini de tăiere cu jet de apă.
Fiecare laborator este amplasat într-un container care cântăreşte aproximativ 9 tone şi care poate fi transportat cu elicopterul Chinook.
Cum funcţionează?
Atunci când se strică o piesă de la un vehicul, de exemplu, specialiştii folosesc programe de proiectare asemănătoare cu cele de arhitectură, pentru a o putea replica. După ce este proiectată, schiţa este trimisă către o imprimantă 3D sau maşină de frezat.
Cu toate acestea, imprimantele 3D „dau naştere” unor piese de rezervă ce nu pot fi utilizate pe termen lung, din cauza materialelor plastice moi pe care le utilizează.
Maşinile de frezat, în schimb, acţionează diferit. Folosind burghie, ele modelează bucăţile de metal ca nişte sculptori. Astfel, ele pot crea piese din materiale durabile.
Ce construiesc?
Soldaţii din Afghanistan folosesc georadare pentru a detecta minele. Aceste dispozitive de detectare funcţionează pe bază de baterii, având deci o durata de viaţă scurtă. Prin crearea tehnologiei care poate extinde durata de funcţionare a tehnologiei de la 60 de minute la 36 de ore, aceste maşini contribuie la întărirea măsurilor de siguranţă.
De asemenea, specialiştii au în vedere un proiect care va folosi atât maşina de frezat controlată de computer cât şi capacităţile imprimantei 3D pentru crearea pieselor mai rezistente.
Sursa: Fox News