Viitorul sună periculos: cercetătorii avertizează că gonoreea nu mai poate fi tratată
Cercetarea publicată în Journal of the American Medical Association a arătat că nouă din cei 133 de pacienţi internaţi cu gonoree la o clinică din Toronto continuau să sufere de această afecţiune chiar şi după ce au fost trataţi cu cefalosporine, ultima formă de antibiotice orale care mai dădea rezultate în cazul gonoreei.
„Această descoperire este cu adevărat îngrijorătoare”, a declarat doctorul Robert D. Kirkcaldy, membru în Divizia de Prevenire a Bolilor cu Transmitere Sexuală din cadrul CDC (Center for Disease Control and Prevention). „Acum doctorii din întreaga lume se confruntă cu apariţia gonoreei rezistente la cefalosporine fără a beneficia de vreun tratament de rezervă”, a mai spus doctorul Kirkcaldy.
Gonoreea, cea de-a doua boală cu transmitere sexuală după numărul de cazuri înregistrate, infectează anual peste 700.000 de americani. Printre simptome se numără mâncărimile, urinarea dureroasă, durerile abdominale, scurgeri genitale şi infertilitate la femei.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi CDC au tras un semnal de alarmă referitor la debutul epocii gonoreei imposibil de tratat după ce mai multe cazuri au fost identificate în Japonia, Marea Britanie, Austria, Franţa şi Norvegia.
Cercetătorul Vanessa Allen afirmă că în ciuda faptului că rezultatele „nu pot fi generalizate la nivelul întregii populaţii, pentru că vin de la o singură clinică”, situaţia „pare să fie mai gravă decât credeam”.
Bolile cu transmitere sexuală, deşi în scădere de la an la an, continuă să fie o problemă de sănătate publică în România. În anul 2011, la nivel naţional au fost diagnosticate 2866 de cazuri de sifilis, 525 cazuri de gonoree şi 130 cazuri de infecţie genitală cu Chlamydia Thchomatis. Numărul cazurilor de sifilis congenital a fost 9.
Surse: Business Insider, JAMA, CNSCBT