Cercetătorii au identificat un nou motiv pentru care este bine să devenim părinţi
Pentru a rezolva această problemă, Esben Agerbo de la Universitatea Aarhus din Danemarca a conceput alături de colegii săi un studiu care s-a concentrat doar asupra persoanelor care au demonstrat că doresc să aibă copii. În acest scop, cercetătorii au studiat un grup de persoane care au apelat la fertilizarea in vitro (IVF). Studiul publicat în Journal of Epidemiology and Community Health atestă că, într-adevăr, prezenţa copiilor pare să extindă durata de viaţă a părinţilor.
Dr. Agerbo a efectuat studiul pornind de la datele ample oferite de sistemul de sănătate danez. Cercetătorul a obţinut informaţii despre 21.276 de cupluri care au apelat la fertilizarea in vitro între 1994 şi 2008, care nu aveau alţi copii şi care formau o relaţie de cel puţin un an în clipa în care au apelat la această procedură. În urma fertilizării in vitro, 15.149 de cupluri au avut ulterior copii, iar 5.354 nu au reuşit acest lucru.
În general, decesele în rândul persoanelor cu o vârstă potrivită pentru fertilizarea in vitro sunt rare. Cu toate acestea, au fost înregistrate suficiente pentru a oferi date relevante cercetătorilor. Dintre femeile care au născut, 33 au murit ulterior. Dintre cele care nu au reuşit să aibă copii, 56 au decedat. În cazul bărbaţilor au fost înregistrate 119 decese în rândul tăticilor şi 88 în rândul celor ce nu au avut copii. Ţinând cont că bărbaţii care au devenit tătici erau de trei ori mai numeroşi decât cei în cazul cărora procedura IVF nu a funcţionat, acest lucru arată că rata deceselor era mai mare în rândul celor ce nu au avut parte de urmaşi. Calculele efectuate de Dr. Agerbo, ce au ţinut seama de factori variabili precum vârsta, educaţia şi venitul, au arătat că femeile care nu au devenit mame prezentau o rată a deceselor de patru ori mai mare decât femeile care au născut, iar în cazul bărbaţilor cei care nu au devenit tătici aveau o rată a deceselor de două ori mai mare decât bărbaţii în cazul cărora procedura avusese succes.
Cercetarea nu rezolvă misterul pe deplin – este posibil ca cei care nu pot avea parte de copii în urma fertilizării in vitro să prezinte un risc mai mare de deces din motive ce au legătură cu această incapacitate. Cu toate acestea, studiul oferă noi dovezi în favoarea ipotezei conform căreia copiii sunt un „elixir al vieţii”.
Dr. Agerbo a obţinut o veste bună şi pentru cei ce nu au reuşit să facă copii. Dacă studiile precedente sugerau că aceştia prezintă un risc mai mare de a suferi de afecţiuni mintale, cercetarea sa nu a descoperit dovezi care să susţină această ipoteză.
Deşi cercetătorul nu a reuşit să identifice de ce copiii duc la o viaţă mai lungă, acesta postulează că este posibil ca oamenii care devin părinţi să se simtă mai responsabili şi să aibă, astfel, mai multă grijă de propria sănătate.
Chiar dacă modul prin care reuşesc acest lucru nu a fost identificat, concluzia este fermă: copiii ne prelungesc viaţa – un lucru util de avut în minte atunci când comportamentul acestora nu este tocmai ideal.
Sursa: The Economist