Efectul overview: astronauţii explică modul în care spaţiul te face să vezi lumea altfel (VIDEO)
„Efectul overview”, descris pentru prima dată de autorul Frank White în 1987 şi întâlnit la astronauţi, presupune conştientizarea subită a faptului că noi trăim pe o planetă. Această experienţă transformă perspectiva prin care o persoană priveşte Pământul şi omenirea, determinându-l pe individ să venereze şi să privească planeta mai mult ca pe o „casă comună”.
Iată câteva dintre declaraţiile ale astronauţilor care, aflaţi în spaţiu, au conştientizat cât de mic şi fragil este Pământul:
„Din acea perspectivă vezi Pământul ca pe o planetă. Vezi Soarele ca pe o Stea – (de pe Pământ) vedem Soarele pe cerul albastru, dar acolo sus el este într-un cer negru. Aşa că, da, îl vedem dintr-o perspectivă cosmică”, a declarat astronautul Jeff Hoffman.
„Avem o legătură cu Pământul. Mă refer la faptul că este căminul nostru. Nu ştiu cum te-ai putea întoarce [din spaţiu] fără să te fi schimbat, oarecum. Când oamenii se întorc din spaţiu îi vezi că sunt diferiţi. Dar cred că, în general, toată lumea păstrează aceste amintiri legate de modul în care arată planeta de acolo”, a mărturisit Nicole Stott, astronaut la bordul ISS.
„Când privim Pământul din spaţiu vedem această planetă incredibilă, uimitoare. Arată ca un organism care trăieşte şi respiră. Cu toate acestea, în acelaşi timp, observăm cât este de fragil. Toţi cei care au fost în spaţiu spun acelaşi lucru pentru că este, cu adevărat, o constatare izbitoare. Te simţi trezit la realitate atunci când realizezi că tot ceea ce susţine viaţa pe Pământ este un strat subţire, ca de hârtie”, a relatat un alt astronaut ISS, Ron Garan.
Pentru mai multe declaraţii şi detalii puteţi urmări video-ul de mai jos.
Sursa: Business Insider