De ce aveau dinozaurii pene?

06 01. 2013, 00:00

Cercetătorii de la Universitatea din Alberta au analizat cozile a patru specii diferite de dinozauri, unii dintre ei fiind separaţi de timp şi evoluţie cu până la 45 de milioane de ani. Astfel s-a constatat că în cazul unor dinozauri numiţi oviraptori, vertebrele finale din coadă au fuzionat formând un fel de creastă, o structură ce astăzi se mai întâlneşte doar la păsări. 

Cercetătorii susţin că fosilele dinozaurului Similicaudiptery, un oviraptor primitiv, prezentau o astfel de structură. Având în vedere că el nu era un dinozaur zburător, această trăsătură pare să fi evoluat special cu scopul de a atrage partenerii prin fluturarea cozii. 

Specialiştii spun că această ipoteză este susţinută atât de structura osoasă, cât şi de cea musculară a animalului. Analizele realizate pe fosile au demonstrat că vertebrele individuale de la baza cozii unui oviraptor erau scurte şi numeroase, lucru care indică o mare flexibilitate. De asemenea, dinozaurii prezentau muşchi mari extinşi mult în josul cozii care aveau suficiente puncte de legătură cu vertebrele încât să îşi poată etala penele din această zonă. 

Dinozaurii oviraptor erau ierbivori şi trăiau pe actualele teritorii ale Chinei, Mongoliei şi Albertei, în Cretacic. 

Sursa: Phys