Acum, însă, Lynas a ajuns la o altă concluzie, pe care doreşte să o împărtăşească cu tot restul lumii. Cu ocazia Oxford Farming Conference, eveniment desfăşurat marţi, Lynas a ţinut un discurs în care a recunoscut că s-a înşelat în privinţa organismelor modificate genetic:
Vreau să-mi cer scuze. Să se noteze aici şi acum că îmi cer scuze pentru faptul că am petrecut numeroşi ani atacând culturile modificate genetic. De asemenea, îmi pare rău că am ajutat să pun pe picioare mişcarea anti-GM la jumătatea anilor ’90 şi că, astfel, am asistat la demonizarea unei opţiuni tehnologice importante care poate fi folosită pentru a ajuta mediul înconjurător.
Sunt un prieten al mediului, iar ca o persoană care crede că toată lumea are dreptul să aleagă o dietă sănătoasă şi nutritivă nu aş fi putut alege o metodă mai contraproductivă. Acum regret complet acţiunile mele.
Sunt sigur că vă întrebaţi – ce s-a petrecut din 1995 până acum de am ajuns nu doar să mă răzgândesc, dar să recunosc acest lucru în mod public? Răspunsul este simplu: am descoperit ştiinţa, iar acest lucru sper că m-a făcut un ecologist mai bun.
Lynas detaliază motivele ce l-au făcut să se răzgândească într-un discurs lung, de aproape 5.000 de cuvinte. Ecologistul afirmă că a ataca plantele modificate genetic este la fel de anti-ştiinţific ca negarea existenţei schimbărilor climative. Pentru a hrăni o populaţie aflată în continuă creştere (în care clasa mijlocie, ce doreşte alimente mai multe şi de calitate mai mare, e tot mai mare), trebuie să folosim toate tehnologiile de care dispunem, inclusiv organismele modificate genetic. A insista să folosim doar agricultura „naturală” înseamnă condamnarea oamenilor la foamete, argumentează Lynas.
Ecologistul afirmă că persoanele care doresc să consume doar alimente organice au tot dreptul să facă acest lucru, însă nu ar trebui să stea în calea persoanelor care vor să folosească ştiinţa pentru a descoperi căi mai eficiente de a hrăni miliarde de persoane.
„Dezbaterea pe tema organismelor modificate genetic este încheiată. A ajuns la final. Nu mai avem nevoie să discutăm dacă sunt sau nu sigure. Aveţi şanse mai mari să fiţi loviţi de un asteroid decât să vă facă rău alimentele modificate genetic”, a concluzionat Lynas.
Rămâne de văzut dacă foştii parteneri ai lui Lynas vor răspunde la apelul său şi vor studia dovezile ştiinţifice sau dacă îl vor acuza pe acesta că „s-a vândut” companiilor producătoare de biotehnologii.
Sursa: Slate, Mark Lynas