Studiul a comparat direct schimbările în compoziţia corpului unor subiecţi obezi, produse de diferite exerciţii fizice specifice aerobicului sau antrenamentelor pentru rezistenţă.
La studiu au luat parte 234 indivizi care fuseseră supraponderali sau obezi, cu vârste între 18 şi 70 de ani. Aceştia au fost împărţiţi în 3 categorii: cei care au urmat un program de 8 luni bazat pe exerciţii de aerobică, cei care 8 luni au practicat exerciţii pentru rezistenţi şi cei care în aceeaşi perioadă au fost supuşi unei combinaţii de exerciţii pentru aerobic şi rezistenţă. În total, doar 119 participanţi au dus probele până la capăt.
Cei care au urmat programul de aerobic au făcut exerciţii fizice intense, în care ritmul cardiac a fost între 70 şi 85%. Exerciţiile au fost realizate cu regularitate, timp de 45 de minute pe zi, de trei ori pe săptămână.
Şi subiecţii incluşi în programul pentru rezistenţă au făcut exerciţii de 3 ori pe săptămână, pentru a-şi antrena toţi muşchii majori.
Cel de-al treilea grup, a realizat atât exerciţiile de aerobic precum şi cele pentru rezistenţă.
La sfârşitul studiului, participanţii au fost măsuraţi şi consultaţi medical şi s-a constatat că subiecţii care au urmat doar exerciţii de rezistenţă au pierdut cel mai puţin în greutate. De fapt, mare parte dintre aceşti subiecţi au luat în greutate odată ce masa musculară le creştea.
De asemenea, grăsimea din masa corporală şi circumferinţa taliei s-au diminuat în cazul celor care au făcut exerciţii de aerobică, dar şi în al celor care au practicat atât aerobic, cât şi exerciţii pentru rezistenţă.
Leslie H. Willis, de la Universitatea Duke, susţine că este timpul să realizăm că nu exerciţiile pentru rezistenţă ne fac să slăbim. „Dacă ne dorim creşterea masei musculare şi a forţei, atunci antrenamentele de rezistenţă sunt necesare. Cu toate acestea, cea mai bună opţiune pentru pierderea în greutate sunt exerciţiile de aerobic”, a explicat acesta.