Dr. Francois Nosten susţine că rezistenţa malariei în faţa artemisininului, tratamentul principal folosit împotriva acesteia, ar putea genera un coşmar global în care milioane de oameni din întreaga lume îşi vor pierde vieţile.
În mod normal, artemisininului îi ia aproximativ 24 de ore să distrugă parazitul. Acum, însă, în cele mai multe cazuri, această perioadă s-a prelungit la 2-4 zile. „Riscăm să avem pacienţi care nu vor mai răspunde la tratament”, avertizează Nosten, care conduce Shoklo Malaria Research Unit, parte a Facultăţii de Medicină din cadrul Universităţii Mahidol.
Unitatea deţine clădiri de-o parte şi de alta a râului Moei, aflat la graniţa dintre Birmania şi Thailanda. Nosten a pus bazele primei clinici în 1986, iar de atunci, numărul cazurilor de malarie s-a diminuat treptat. Acum, însă, el se confruntă cu o criză creată de rezistenţa malariei la tratament.
„Înseamnă că tot acest progres realizat în ultimii 10-15 ani se va pierde. Acum că malaria devine rezistentă la tratament ne temem că nu mai avem timp să redresăm problema”.
Parazitul malariei, purtat de ţânţari infectaţi, omoară aproape 655.000 de indivizi pe an, aproape 2000 de cazuri mortale fiind înregistrate zilnic, cu precădere în Africa.
„Dacă rezistenţa se va răspândi, atunci ne vom confrunta cu un scenariu de groază. Trebuie să prevenim acest lucru, mai ales în Africa, dar şi în Asia”, a adăugat Nosten.
Rezistenţa la aproape toate medicamentele importante anti-malarie a început acum mai bine de 25 de ani. Nimeni nu cunoaşte cauza, dar sărăcia, conflictele şi migraţia constantă, au fost unii dintre factorii esenţiali. În cazul medicamentului antimalaric clorochină, rezistenţa a trecut graniţa Thailandei şi a ajuns în Africa în mai puţin de 20 de ani.
Nosten se teme că rezistenţa la artemisinin se generalizează mult mai repede decât se anticipa. „Iniţial dispare după câteva zile, dar revine. Vedem acest lucru din ce în ce mai des. În 2009, 90% dintre pacienţi erau vindecaţi. În 2010 doar 60-70 de procente mai puteau fi salvaţi, iar acum doar 50% supravieţuiesc”, a declarat Nosten.
Unii oameni de ştiinţă susţin că Nosten este prea alarmist, din moment ce până la urmă, parazitul moare în urma unui tratament de lungă durată. Cu toate acestea, doctorul susţine că este nevoie să se acţioneze rapid, înainte să fie prea târziu. Artemisininul este un medicament care nu are efecte secundare ce a fost considerat glonţul de aur care luptă împotriva malariei. Rezistenţa este cu atât mai periculoasă cu cât, momentan, nu există niciun medicament gata să îl înlocuiască pe acesta.
În prezent, Nosten a creat un laborator pentru a încerca să găsească o soluţie prin care să împiedice dezvoltarea parazitului malariei. Acum el face teste pe ţânţari care, înainte de a fi infectaţi, sunt ţinuţi în viaţă cu sângele cercetătorilor.
Sursa: NBC