A fost dezvăluită metoda sinistră prin care sunt „trataţi” dependenţii de droguri în China
Aceste operaţii nu sunt efectuate doar în China. Uneori, şi chirurgii din SUA şi Marea Britanie recurg la ele în cazul unui număr redus de pacienţi care suferă de depresie imposibil de tratat sau de maladia obsesiv-compulsivă. Dar experţii sunt de acord că această tehnică nu ar trebui niciodată folosită pentru a trata dependenţa.
Jurnalistul Maia Szalavitz detaliază situaţia din China în revista Time, oferind dovezi concrete că acţiunile ce au loc în ţara asiatică constituie un motiv de îngrijorare: „Autorii unui nou studiu, condus de Guodong Gao, afirmă că operaţia reprezintă «o metodă fezabilă de a reduce dependenţa psihologică de opiacee». În acelaşi timp, doctorii chinezi relatează că mai bine de jumătate din cei 60 de pacienţi trataţi au prezentat efecte secundare de lungă durată, inclusiv probleme de memorie şi pierderea motivaţiei. În 5 ani, 53% dintre pacienţi au revenit la dependenţa de opiacee.”
„Tratamentul convenţional duce la recuperarea a 30%-40% dintre pacienţi, astfel că operaţia are o rată mai mare de succes – 47% – însă experţii consideră că această îmbunătăţire este obţinută cu riscuri mult prea mari. Chiar şi cele mai reuşite operaţii pe creier prezintă riscul unei infecţii, dizabilităţi sau chiar riscul de moarte, căci deschiderea craniului pentru a tăia o bucată de ţesut este atât periculos, cât şi impredictibil. De asemenea, cercetătorii chinezi relatează că 21% dintre pacienţii studiaţi au prezentat probleme de memorie după operaţie, iar 18% prezentau «motivaţie scăzută», printre care şi un caz în care dorinţa sexuală a dispărut. Autorii susţin, însă, că «toţi aceşti pacienţi au relatat că efectele secundare erau suportabile». Mai mult, 53% dintre pacienţi au prezentat modificări ale personalităţii”, mai scrie Szalavitz.
Operaţia este efectuată atunci când pacienţii sunt treji, pentru a minimiza şansele de a distruge regiuni necesare pentru senzaţii, conştiinţă sau mişcare. Chirurgii folosesc căldura pentru a ucide celulele din mici secţiuni din ambele emisfere ale creierului. Regiunea nucleus accumbens este plină de neuroni care conţin dopamină şi opioizi naturali, ce joacă un rol important în senzaţia de plăcere şi în dorinţe, chiar dacă este vorba despre droguri sau pur şi simplu mâncat şi iubit.
Szalavitz subliniază că multe cercetări efectuate în China sunt lipsite de etică şi sunt afectate de fraude ştiinţifice, deoarece publicarea rezultatelor într-un jurnal ştiinţific internaţional aduce beneficii importante oamenilor de ştiinţă chinezi.