Inovaţia care va transforma în mod radical istoria: iată cum vor afla strănepoţii noştri modul în care am trăit (VIDEO)
La două zile după ce a lansat un proiect pe site-ul Kickstarter, Kuriyama s-a trezit bombardat cu întrebări şi solicitări. În ciuda faptului că era tentant să lucreze non-stop la aplicaţie, Cesar a decis la ora 18 să se ridice de la birou şi să meargă prin oraş cu bicicleta. Sosise momentul în care trebuia să înregistreze secunda aferentă acelei zile.
Kuriyama doreşte să strângă fonduri pentru a realiza o aplicaţie care permite oricui să înregistreze o secundă din propria viaţă. Ideea se bazează pe un experiment pe care Cesar îl efectuează începând cu 20 februarie 2011, atunci când a decis să-şi dea demisia de la serviciu pentru a petrece un an „în libertate”. Pentru a înregistra ceea ce bănuia că urmează a fi cel mai aventuros an din viaţa sa, Cesar a început să selecteze o secundă de filmare video realizată în fiecare zi. Planul său era să compileze aceste momente într-un film de 6 minute care să-i sintetizeze viaţa. Destul de curând, însă, Cesar a descoperit că proiectul avea un efect mult mai mare decât simpla documentare a vieţii sale – acesta îi influenţa deciziile referitoare la modul în care urma să-şi petreacă ziua.
„Acest proiect m-a făcut să realizez că trebuie să fac un lucru interesant în fiecare zi pentru ca acea zi să conteze”, a explicat Cesar. „A avut o influenţă extraordinar de pozitivă asupra vieţii mele. Motivul pentru care am renunţat la orice altceva şi am decis să construiesc această aplicaţie este faptul că eu cred sincer că poate avea aceeaşi influenţă şi în cazul altora”, a adăugat Cesar.
Iniţial, Kuriyama a conceput acest proiect pentru a înregistra ce avea să se petreacă în anul în care nu mergea la serviciu. Alţi utilizatori au ales să folosească aplicaţia în acelaşi scop. De exemplu, Kevin Kelly, editorul fondator al revistei WIred, a decis să înregistreze o secundă în fiecare zi de-a lungul unei vacanţe de două luni în Asia, rezultatul fiind clipul următor:
În timpul anului sabatic, cumnata sa s-a îmbolnăvit grav, iar multe momente din clipul video ce sintetizează anul 30 din viaţa lui Cesar documentează şederea acesteia în spital.
„A fost groaznic să înregistrez acele momente. Am urât să fac asta. M-a făcut să simt mizerabil. Dar privind înapoi, mă bucur că m-am forţat să înregistrez aceste momente dificile. Pentru a putea aprecia momentele fericite, trebuie să fii conştient de momentele nefericite. Noi, oamenii, vrem mereu să avem camere cu noi pentru a înregistra momentele vesele. Dar nu ne gândim niciodată să face asta când avem o zi proastă, în mod evident”, a explicat Kuriyama.
Chiar dacă o zi este nefericită din motive mai puţin serioase decât şederea în spital a unei persoane dragi, a avea o dovadă a sa poate oferi o perspectivă pe termen lung. „Ajungi să realizezi că acele zile sunt mult mai rare decât cele fericite”, afirmă Kuriyama. „De aceea cred că este un motiv foarte bun să ai informaţii despre propria viaţă”, a adăugat acesta.
Înainte să plece într-o călătorie de 95 de zile, Kuriyama a petrecut primele săptămâni ale anului lucrând la câteva proiecte ca freelancer. Când cele mai reprezentative momente ale zilelor îl găseau în faţa computerului, a observat.
„Este dificil să închid ochii şi să-mi imaginez cum a fost ultimul an pentru mine”, explică Cesar. „Până acum, acest lucru era extraordinar de dificil. Acum, deodată, este wow, trebuie doar să înregistrez un moment semnificativ în fiecare zi şi pot să identific tiparele din viaţa mea când revăd filmul. Poţi să vezi în câte zile, de exemplu, am decis că ceva de la serviciu era cel mai plin de înţeles moment al zilei”, explică Kuriyama.
În următoarele luni, Kuriyama intenţionează să lanseze în colaborare cu studioul de dezvoltare Alchemy50 o aplicaţie pentru iPhone care va costa un dolar.
Aplicaţia va reaminti utilizatorilor să înregistreze clipuri video în fiecare zi şi va face uşor lipirea acestora într-un clip fluid, precum acesta:
„În ziua în care am împlinit 30 de ani, am început să înregistrez o secundă în fiecare zi pentru restul vieţii mele şi cred că şi voi ar trebui să faceţi acest lucru. Atunci când voi împlini 40 de ani, voi avea un film lung de o oră care va îngloba acest deceniu. Dacă voi trăi până la 80 de ani, voi avea un film de 5 ore care sintetizează 50 de ani din viaţa mea”, a explicat Kuriyama.
Scopul lui Kuriyama este unul şi mai mare: pe lângă posibilitatea de a permite utilizatorilor să-şi retrăiască vieţile, el vrea să le dea posibilitatea să arunce o privire în viaţa altora, de asemenea. „Cred că ceea ce construiesc este o metodă prin care putem oferi acces oricărei persoane interesate să afle cum este viaţa într-un anumit loc, într-un anumit moment”, explică Kuriyama. „Să poţi urmări 500 de vieţi în 500 de secunde cred că ar fi extrem de interesant şi ar putea avea rezultate foarte bune”, a concluzionat Kuriyama.
Aşadar, dacă visul programatorului va deveni realitate, istoricii de peste un secol vor avea acces la instrumente de neînchipuit astăzi în acest domeniu, oferindu-le posibilitatea de a avea o perspectivă mult mai bogată asupra vieţilor din trecut.
Sursa: FastCompany