Care au fost cele mai căutate articole de pe Wikipedia în 2012?
În cazul ediţiei în limba engleză, articolul „Facebook” s-a clasat pe primul loc, pe când în Japonia prima poziţie a fost ocupată de o listă cu actriţe din domeniul filmelor pentru adulţi. În Olanda, pe prima poziţie s-a clasat „Hua Shan”, muntele din China ce găzduieşte „cea mai periculoasă rută de hiking din lume”.
Muntele Hua este unul din cei cinci munţi importanţi ai Chinei
În Germania, cel mai accesat articol a fost cel pe tema fundăturilor, iar în varianta în limba română cel mai popular articol al anului 2012 a fost „România”.
Clasamentul celor mai accesate articole pe Wikipedia în limba română
Clasamentul a fost elaborat de Johan Gunnarsson, un inginer de software din Suedia care a fondat proiectul Wikitrends.
Chiar şi articolele care nu s-au clasat pe podium reuşesc să releve aspecte importante despre societăţile respective. În Wikipedia în limba persană pe primele trei poziţii se clasează articolele despre Iran, Teheran şi Sărbătorile de Anul Nou, însă în top 10 apar şi articole pe tema sexului, a circumciziei feminine şi a homosexualităţii.
În cazul Wikipediei în limba arabă, cel mai popular articol este cel dedicat Egiptului, urmat de articolul dedicat lui Muhammad Ali al Egiptului – comandantul din armata otomană care a devenit conducătorul ţării în 1805. Acesta considerat de mulţi a fi făuritorul naţiunii „moderne”.
Ediţia indoneziană a enciclopediei online arată un interes crescut pentru sport, articolele dedicate fotbalului, voleiului şi basketball-ului clasându-se între primele şapte.
Wikipedia în limba italiană reflectă o pasiune pentru producţiile americane de televiziune: pe primul loc s-a clasat articolul dedicat seriei Grey’s Anatomy, acesta fiind urmat îndeaproape de paginile „Gossip Girl” şi „The Vampire Diaries”.
În varianta rusească a enciclopediei, articolul despre Rusia a fost cel mai citit în 2012, fiind urmat de cel dedicat YouTube. În primele 10 se clasează, în mod inedit, articolele pe tema „site porno” şi „şomaj”.
Printre rezultatele neobişnuite se numără simbolul @, clasat pe locul 2 în Wikipedia în limba spaniolă, arbustul Ilex crenata, ce ocupă prima poziţie în lista în limba franceză, şi „Fondul European de Dezvoltare Regională”, clasat pe locul al treilea în Wikipedia poloneză.
Surse: BBC News, Wikitrends