Scleroza multiplă ar putea fi diagnosticată printr-un simplu test oftalmologic

28 12. 2012, 00:00

Optical Coherence Tomography (OCT) este o tehnică prin care doctorii măsoară grosimea retinei. Procesul de măsurare durează doar câteva minute şi poate fi realizat în cabinetele medicale. 

În timpul unui studiu clinic ce a implicat 164 indivizi care sufereau de scleroză multiplă, cei ale căror retine se subţiau aveau o formă de scleroză mai avansată şi mai activă. 

Pentru că studiul a urmărit pacienţii pe o perioadă de doar 2 ani, specialiştii de la Universitatea Johns Hopkins susţin că este nevoie de realizarea unor studii mai ample care să arate dacă testul va fi util în viaţa de zi cu zi. 

Scleroza multiplă este o boală care afectează nervii din creier şi de la nivelul măduvei spinării cauzând probleme ale muşchilor, echilibrului şi vederii. Atunci când apare această boală, stratul protector din jurul nervilor, numit mielină, este atacată iar nervii sunt descoperiţi şi predipuşi la deteriorare. 

Există mai multe tipuri de scleroză multiplă, cea mai răspândită fiind cea recurent remisivă ale cărei simptome vin şi pleacă periodic. Deşi niciun tip de scleroză nu poate fi vindecat, evoluţia acestei boli poate fi încetinită prin unele tratamente. De asemenea, monitorizarea bolii poate fi şi ea greu de realizat deoarece evoluţia poate fi imprevizibilă. Tocmai de aceea, oamenii de ştiinţă au căutat metode noi prin care să descopere şi să urmărească scleroza multiplă. 

OCT măsoară grosimea fibrelor nervoase din retină. Spre deosebire de celulele nervoase din restul creierului, care sunt acoperite de mielină, cele din retină nu prezintă un astfel de înveliş. Din acest motiv, experţii sugerează că celulele nervoase din retine pot etala semnele timpurii ale sclerozei multiple. 

Sursa: BBC