„Cipul-V ar putea face ca pacientul să beneficieze de aceste teste chiar dacă este imobilizat la pat sau dacă se află într-o zonă izolată. Dispozitivul oferă informaţii corecte, este ieftin şi portabil. El poate necesită doar prelevarea unei picături de sânge pe baza căreia poate realiza 50 de teste diferite”, a declarat coordonatorul studiului, Lidong Qin.
De obicei, astfel de analize sunt realizate folosind echipamente mari şi grele precum spectrometrele de masă.
Cipul-V, în schimb, poate fi purtat într-un buzunar. El este alcătuit din două bucăţi de sticlă de aproximativ 8 centimetri pe 5 centimetri. Dispozitivul conţine patru lucruri principale: (1) peroxidul de oxigen, (2) până la 50 de anticorpi diferiţi pentru proteine specifice, fragmente de ADN şi ARN, lipide şi enzime, (3) probe de ser şi (4) un colorant. Iniţial, şanţurile de pe plăci sunt separate una de cealaltă. O mişcare a plăcilor de sticlă face ca şanţurile să intre în contact dând naştere unei linii în zig-zag care se desfăşoară de la un capăt la altul al cipului.
Pe măsură ce substanţa testată se prinde de anticorpii de pe sticlă, catalaza devine activă iar peroxidul de hidrogen este transformat în apă şi gaz de oxigen. Oxigenul împinge colorantul de-a lungul şanţului gradat. Cu cât există mai multă insulină, cu atât se creează mai mult oxigen care va împinge vopseaua. Rezultatul este o diagramă ce poate fi uşor interpretată .
Sursa: Phys