A fost identificat modul în care utilizarea Facebook poate duce la îngrăşare
Cercetătorii au descoperit că persoanele care socializează des cu prietenii pe Facebook prezentau un nivel mai mare al stimei de sine, dar un nivel mai scăzut al autocontrolului.
Acest lucru făcea mai probabil ca utilizatorii Facebook să consume alimente nesănătoase după ce ieşeau de pe reţeaua socială, lucru observat mai ales în cazul în care dialogau cu prieteni apropiaţi.
Echipa de cercetători de la Universitatea Columbia şi de la Universitatea Pittsburgh sugerează că din acest motiv utilizatorii s-ar putea îngrăşa în urma utilizării Facebook şi nu, aşa cum s-ar putea crede, deoarece reţeaua de socializare ar încuraja sedentarismul.
În cercetarea publicată în Journal of Consumer Research, oamenii de ştiinţă au explicat că „utilizarea reţelelor sociale poate avea un efect pozitiv asupra stimei de sine şi asupra bunăstării. Cu toate acestea, îmbunătăţirea stimei de sine ar putea avea un efect dăunător asupra comportamentului. Deoarece consumatorilor le pasă de imaginea pe care o prezintă prietenilor apropiaţi, folosirea reţelelor sociale duce la creşterea respectului de sine în rândul celor care se concentrează pe aceşti prieteni atunci când folosesc reţeaua socială. Această creştere imediată a stimei de sine face ca respectivele persoane să prezinte un nivel al autocontrolului mai scăzut”.
Oamenii de ştiinţă au folosit cinci experimente pentru a observa care este comportamentul utilizatorilor de Facebook în viaţa de zi cu zi, pentru a identifica modul în care reţeaua socială le influenţează viaţa. Cercetătorii au descoperit o legătură între utilizarea website-ului şi autocontrolul scăzut, care se manifesta în alegerile alimentare şi în cantitatea de bani cheltuită.
De asemenea, aceştia au descoperit că persoanele care folosesc Facebook pentru a-şi contacta prietenii prezentau şanse mai mari de a consuma alimente în exces şi de a fi supraponderali. De asemenea, aveau datorii mai mari la bănci.
Acest lucru nu era valabil în cazul persoanelor care foloseau Facebook pentru a concentra pe „legăturile slabe”, cu persoanele pe care nu le cunoşteau foarte bine.
„Aceste rezultate sunt îngrijorătoare, ţinând cont că oamenii petrec tot mai mult timp pe aceste reţele sociale şi că accesul la acestea este tot mai răspândit ca urmare a progresului tehnologic, ce a dus la apariţia smartphone-urilor şi a altor dispozitive”, au explicat cercetătorii.
„Ţinând cont că autocontrolul este un element esenţial al ordinii sociale şi al bunăstării personale, acest efect subtil ar putea avea un impact pe scară largă. Acesta se poate observa mai ales în rândul adolescenţilor şi adulţilor tineri care sunt utilizatorii care petrec cel mai mult timp pe reţelele sociale, pe care le consideră o parte firească a vieţii de zi cu zi, crescând alături de ele”, au concluzonat autorii.
În acest moment, Facebook se laudă cu 1 miliard de utilizatori. Terra numără 7 miliarde de locuitori.
Sursa: Daily Mail