Ploaia de stele va fi vizibilă săptămâna aceasta şi din România

11 12. 2012, 00:00

Geminidele au primit numele de la constelaţia Gemeni, iar ele vor putea fi urmărite în timp ce fac un spectacol uimitor în noaptea de joi, 13 decembrie, când va avea loc maximul curentului de meteori. 

Geminidele alcătuiesc cele mai satisfăcătoare ploi de meteori tocmai pentru că ele sunt bogate atât în meteori lenţi şi strălucitori, cât şi în meteori puţin vizibili. Acestea ne apar în nunaţe gălbui, iar unele călătoresc pe rute divizate sau zimţate. 

Rata meteorilor se măreşte pe parcursul a două – trei zile şi scade brusc după ce atinge maximul. Totuşi, Geminidele târzii tind să fie extrem de strălucitoare, iar uneori aceşti hoinari întârziaţi pot fi văzuţi chiar şi la o săptămână după eveniment. 

Anul trecut, evenimentul a fost compromis de lumina foarte puternică a lunii. În schimb, anul acesta, Luna se va afla într-o fază nouă, ceea ce înseamnă că ea nu va fi vizibilă, lăsând cerul întunecat, o caracteristică necesară pentru observarea Genimidelor. 

În general, în funcţie de locaţie, constelaţia Gemeni apare deasupra orizontului în partea de est şi nord-est, iar unele dintre Geminide vor putea fi observate imediat după căderea întunericului. Cel mai bine ele vor putea fi văsute din afara oraşului şi după miezul nopţii. Totuşi în nopţile de iarnă, observarea meteorilor poate fi o treabă destul de friguroasă, motiv pentru care vă recomandăm să nu uitaţi acasă termosul cu ceai, cacao sau cafea. 

Sursa: Space