Home » D:News » Împrumutaţi cărţi de la bibliotecă? Aţi putea aduce în casă un inamic nevăzut, ce se hrăneşte cu sânge

Împrumutaţi cărţi de la bibliotecă? Aţi putea aduce în casă un inamic nevăzut, ce se hrăneşte cu sânge

Publicat: 10.12.2012
Până de curând, cititul în pat părea a fi o activitate relaxantă şi lipsită de riscuri. De curând, însă, a ieşit la iveală că acest hobby aparent inofensiv poate provoca probleme considerabile.

Motivul? Ploşniţele de pat. Aceste insecte ce se hrănesc cu sânge au descoperit o nouă metodă prin care călătoresc dintr-un pat în altul: cu ajutorul cărţilor din biblioteci. Ploşniţele şi ouăle acestora se ascund între coperţile acestor cărţi, iar noaptea ies şi îşi găsesc un nou cămin. În scurt timp, pasionaţii de lectură au parte de aventură şi în afara imaginaţiei.

În Statele Unite ale Americii un număr tot mai mare de biblioteci se confruntă cu această problemă îngrijorătoare. Mulţi pasionaţi ai lecturii au renunţat să mai împrumute cărţi de la biblioteci, după ce au fost semnalate sute de cazuri în care ploşniţele de pat s-au răspândit în acest mod. John Furman, proprietarul unei companii specializate în eliminarea ploşniţelor de pat, afirmă că un număr considerabil de clienţi au achiziţionat un radiator portabil intitulat PackTite pentru a „prăji” orice carte împrumutată înainte de a o aduce în pat.

„Nu este niciun dubiu – în ultimii ani au fost înregistrate tot mai multe cazuri în care ploşniţele de pat sunt descoperite în biblioteci”, a explicat Michael Potter, profesor de entomologie la Universitatea Kentucky. Din acest motiv, unele biblioteci au început să trateze termic cărţile restituite de clienţi. Alte instituţii au apelat la serviciul unor căini, care pot detecta după miros ploşniţele de pat.

Cu toate acestea, numărul cazurilor semnalate de clienţi este în creştere. „Mă întristează acest lucru. E ca şi cum ai merge la plajă şi ai vedea un rechin lângă tine”, a comentat Nicole Gustas. Gustas obişnuia să împrumute 3-4 cărţi pe săptămână, însă a renunţat după ce a observat o ploşniţă ieşind dintr-un exemplar din cartea „True Blood” în timpul lecturii.

Philip Koehler, profesor de entomologie la Universitatea Florida, sfătuieşte clienţii bibliotecilor să opteze pentru cărţile ce nu sunt foarte solicitate. „Cel mai probabil, nu vreţi să împrumutaţi cărţi foarte populare. Mai bine încercaţi o carte veche de istorie”, recomandă profesorul.

Sursa: New York Times

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase