Pe tot parcursul călătoriei, Liquid Robotics, compania din spatele acestui proiect, a colectat date despre temperatura, salinitatea şi ecosistemul Oceanului Pacific.
Robotul a fost botezat Papa Mau, în onoarea navigatorului micronezian Pius „Mau” Piailug care şi-a format o reputaţie pentru modul în care naviga mările fără utilizarea echipamentelor tradiţionale.
Unele dintre datele prelevate de dronă se referă la abundenţa fitoplanctonului, care deşi poate fi monitorizat şi din satelit, compania susţine că echipamentul folosit de noul robot oferă mult mai multe detalii.
În acest moment, Liquid Robotics mai are încă 3 roboţi care „hoinăresc” prin adâncuri. Unul dintre ei va ajunge în Australia la începutul anului viitor, în timp ce alţi doi urmau să acosteze în Japonia. Din cauza uni defecţiuni tehnice unul dintre aceşti doi roboţi a fost oprit în Hawaii pentru a fi reparat, în timp ce „partenerul” său îşi va continua călătoria.
Fiecare robot est compus din două părţi principale: jumătatea superioară se aseamănă cu o placă de surf şi este ataşată printr-un cablu de partea inferioară care este dotată cu o serie de înotătoare şi o chilă.
Toţi aceşti roboţi funcţionează fără vreun combustibil, ci valorifică energia valurilor.
„Oceanul este un loc foarte vast, prin urmare este destul spaţiu sigur pentru a testa roboţi autonomi. Aceştia se mişcă destul de încet, lucru care micşorează riscul de coliziune cu alte obiecte”, a declarat dr.Jeremy Wyatt, implicat în proiect.
Sursa: BBC