Spunem adio prezervativului? A fost dezvăluit un contraceptiv inovator, mult mai discret, ce protejează şi de HIV

05 12. 2012, 13:44

De aceea, o echipă de cercetători de la Universitatea Washington a conceput o nouă metodă ce este în acelaşi timp un mijloc de contracepţie şi un mecanism care previne răspândirea HIV. Inovaţia oamenilor de ştiinţă constă în fibre de dimensiuni nanometrice ce se pot dizolva în corp, eliberând o substanţă protectoare. Metoda este ieftină, discretă şi oferă un mecanism de protecţie reversibil.

Cercetarea a fost publicată în jurnalul ştiinţific PLoS One. Oamenii de ştiinţă au obţinut o finanţare de un milion de dolari din partea Fundaţiei Bill & Melinda Gates pentru a dezvolta această tehnologie.

„Visul nostru constă în realizarea unui produs pe care femeile îl pot folosi pentru a se proteja atât de HIV, cât şi de o sarcină nedorită”, a explicat Kim Woodrow, profesor de bioinginerie la Universitatea Washington. „Deja există medicamentele necesare pentru acest lucru, singurul lucru care lipseşte este o metodă de aplicare a acestora care să fie eficientă şi pe care femeile să dorească să o folosească”, a explicat Woodrow.

Mecanismul prin care aceste sunt concepute aceste fibre la scară nanometrică le face mai eficiente în transmiterea substanţelor cheie decât tehnologiile existente, precum pilulele. 

Materialul rezultat poate fi modificat în funcţie de obiectiv. Astfel, cercetătorii au conceput un material care se dizolvă în câteva minute, oferind utilizatorilor protecţie imediată şi discretă împotriva unei sarcini nedorite şi a bolilor cu transmitere sexuală. De asemenea, oamenii de ştiinţă au conceput şi un material care se dizolvă de-a lungul a câtorva zile, perioadă în care utilizatoarele sunt protejate.

Cercetătorii afirmă că materialul poate include mai multe tipuri de fibre, permiţând protejarea de mai multe tipuri de boli cu transmitere sexuală şi eliberarea medicamentelor în corp la momente diferite, pentru a le amplifica potenţa.

Materialul poate fi inserat în mod direct în corp sau poate fi folosit ca strat superior aplicat pe inele vaginale sau pe alte produse anticoncepţionale.

Deşi această tehnologie este mai discretă decât un prezervativ şi prezintă mai multe avantaje decât pilulele anticoncepţionale, cercetătorii afirmă că nu există o singură soluţie corectă. „Întrebarea cheie este «în momentul actului sexual, vor folosi oamenii acest mijloc contraceptiv?». De aceea este bine să existe mai multe opţiuni”, spune Krogstad. „În funcţie de cultura din care face parte fiecare om şi de preferinţele personale, populaţiile ar putea avea preferinţe diferite în ceea ce priveşte tehnologia cea mai potrivită”, a adăugat profesorul.

În ceea ce priveşte această inovaţie, cercetătorii se concentrează mai ales asupra unor zone în care HIV este foarte răspândit, precum Africa. Aceştia subliniază că tehnologia poate fi folosită şi în SUA sau alte ţări, oferind publicului o nouă posibilitate de a se proteja de boli cu transmitere sexuală şi de sarcinile nedorite.

Sursa: University of Washington