Oamenii de ştiinţă de la Centrul pentru Neuroştiinţe Teoretice din cadrul Universităţii Waterloo au construit creierul artificial din 2,5 milioane de neuroni simulaţi pe computer. Spre comparaţie, creierul uman are 80-100 de miliarde de neuroni.
Neuronii simulaţi pe computer sunt modelaţi pentru a acţiona precum neuronii din creierul uman. Cercetătorii pot folosi diferite algoritme pentru a imita diferite secţiuni ale creierului uman.
Simularea Spaun include, de asemenea, un braţ simulat care este folosit pentru a efectua mişcări şi un ochi capabil să perceapă imagini cu mărimi de 28×28 pixeli. Creierul artificial poate efectua opt funcţii, de la desenarea unor simboluri la sarcini mai complexe, precum ordonarea unor date. Echipa de cercetători poate programa diferite funcţii care apelează la memoria pe termen scurt şi lung.
„Nu este nicidecum ceva la fel de rapid cum este creierul uman. Ar trebui să fie accelerat extraordinar de mult pentru a se apropia de acest nivel. În acest moment, sistemul are nevoie de două ore şi jumătate pentru a efectua sarcini echivalente cu gândurile ce necesită câteva secunde oamenilor”, a explicat Terrence Stewart, unul dintre cercetătorii implicaţi în proiect.
Acum, cercetătorii conduşi de Chris Eliasmith doresc să îl doteze pe Spaun cu „plasticitate adaptorie” — capacitatea de a îşi reprograma neuronii pentru a învăţa sarcini noi prin propria acţiune, fără a mai fi pre-programat. Eliasmith crede că această simulare artificială a creierului uman poate oferi noi indicii despre funcţionarea celui mai important organ din corpul nostru. „Ne permite să înţelegem relaţiile dintre creier, adică substratul biologic, şi comportamentul uman. Acest lucru este extrem de util pentru numeroase ramuri ale medicinei”, spune Eliasmith. În testele efectuate până acum, cercetătorii au „ucis” câţiva din neuronii lui Spaun şi au observat cum capacitatea sa de acţiune s-a degradat, ceea ce oferă noi perspective asupra îmbătrânirii şi a afecţiunilor neurologice.
Iată câteva realizări ale creierului artificial:
Surse: The Register, ExtremeTech, PopSci