Graham Hughes a folosit autobuze, bărci, taxiuri, trenuri şi propriile picioare – dar nicio aeronavă – pentru a parcurge peste 250.000 de kilometri în 1.426 de zile, cheltuind în medie mai puţin de 100 de dolari pe săptămână.
„Ador să călătoresc. Bănuiesc că motivul pentru care am întreprins această călătorie este faptul că am vrut să văd dacă se poate face, dacă o persoană cu un buget limitat poate vizita toate ţările lumii”, a declarat Hughes pentru CS Monitor. „Am vrut totodată să arăt că lumea nu este un loc mare şi înfricoşător, ci că este plină de oameni care vor să te ajute chiar dacă eşti străin”, a explicat Hughes prin telefon din Juba, capitala Sudanului de Sud.
Graham Hughes, în vârstă de 33 de ani, a plecat în această călătorie pe 1 ianuarie 2009, pornind din oraşul său de baştină, Liverpool. De atunci, britanicul a vizitat toate cele 193 de ţări membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite şi Taiwanul, Vaticanul, Palestina, Kosovo, Sahara de Vest şi cele patru naţiuni ce formează Regatul Unit al Marii Britanii.
Organizaţia Guinness World Records a confirmat că Hughes este prima persoană care reuşeşte să viziteze toate ţările fără a zbura. Britanicul şi-a filmat aventurile de-a lungul întregii călătorii, urmând să producă un documentar. De asemenea, de-a lungul călătoriei Hughes a strâns banii pentru o organizaţie de caritate, Water Aid.
„În clipa aceasta simt un mare sentiment de recunoştinţă faţă de fiecare persoană din jurul lumii care m-a ajutat să ajut aici, fie că m-au luat cu maşina, m-au lăsat să dorm la ei pe canapea sau pur şi simplu mi-au arătat direcţia în care trebuie să călătoresc”, a mai spus Hughes. „Au fost şi momente dificile, de exemplu într-o dimineaţă când eram într-o staţie de autobuz din Cambodgia sau când mergeam într-un camion pe un drum îngrozitor, în care mă întrebam «de ce fac asta?». Dar întotdeauna am găsit un motiv să merg mai departe”, a explicat britanicul.
Printre momentele deosebite ale călătoriei s-au numărat şansa de a înota într-un lac plin de meduze în Palau, şansa de a fi martor la ultima lansare a unei navete spaţiale NASA şi posibilitatea de dansa alături de triburile din junglele insulei Papua Noua Guinee.
„Oamenii m-au întrebat cum am să ajung în Afganistan sau în Irak sau în Coreea de Nord, dar acestea au fost ţările uşoare, nici nu mi-a trebuit viză pentru Irak, am trecut pur şi simplu graniţa din Turcia”, a relatat temerarul călător.
„Cele mai dificile ţări de atins au fost Nauru, Maldive şi Seychell, state insulare în jurul cărora navighează uneori piraţi”, a explicat Hughes.
Pentru a traversa oceanele, Hughes a „făcut autostopul”, fiind luat la bordul unor nave de cargo. Britanicul a petrecut patru zile într-o canoe de pescuit călătorind dinspre Senegal spre Insulele Capului Verde, fiind arestat la sosire.
În Republica Democratică Congo, autorităţile l-au ţinut în închisoare timp de 6 zile, acuzându-l că este spion.
„Nimic din toate acestea nu m-a făcut să renunţ, ci aceste provocări m-au ambiţionat mai tare să reuşesc să duc la cap călătoria”, a spus Hughes.
Momentul cel mai dificil, „când chiar am vrut să renunţ”, a fost acum doi ani, când sora lui mai mare, Nicola, a murit de cancer la vârsta de 39 de ani. Hughes s-a grăbit să ajungă acasă pentru a o vedea înainte să moară.
„Ea mi-a spus să nu mă opresc din călătorit, dar mă simţeam groaznic. Vizitasem 184 de ţări şi mai aveam doar 17 şi mă gândeam să mă opresc acolo”, rememorează Hughes.
Britanicul a trecut peste acest moment dificil, călătorind în cinstea surorii lui şi cu gândul la toţi oamenii pe care i-a cunoscut de-a lungul expediţiei şi la banii pe care i-a strâns pentru organizaţia Water Aid, care depune eforturi pentru a face apa potabilă disponibilă tuturor oamenilor din ţările în curs de dezvoltare.
„Dacă te gândeşti la tot ce ştii despre lume de la ştiri, îţi vin în minte numai lucruri rele şi devii paranoic că toată lumea vrea să-ţi facă rău”, spune Hughes. „Pentru mine a fost extraordinar să descoperă că toată lumea pe care am cunoscut-o a avut grijă de mine şi nici măcar nu mă cunoşteau”, adaugă britanicul.
Hughes a rămas câteva zile în Sudanul de Sud, după care vrea să continue în acelaşi spirit de aventură. Britanicul va continua să călătorească prin Africa şi Europa cu ajutorul autobuzului şi al bărcilor, urmând să se întoarcă în Liverpool fără a zbura, cu feribotul, până de Crăciun.
După ce se va odihni o perioadă îndelungată, Hughes spune că are de gând să încerce să îşi facă o carieră ca realizator de filme.
În acest clip, Graham Hughes explică modul în care oricine poate călători în jurul lumii cu un buget limitat:
Toate imaginile filmate de Graham Hughes de-a lungul expediţiei pot fi urmărite mai jos:
Surse: CSMonitor, Youtube, The Oddysey Expedition
Citeşte şi povestea lui Andre Brugiroux – omul care a vazut toate tarile din lume