Experţii de la Cambridge vor studia dacă este posibil ca o revoltă a roboţilor să ducă la dispariţia speciei umane
Institutul va purta numele de CSER (The Centre for the Study of Existential Risk) şi va studia riscurile la adresa omenirii aduse de biotehnologie, viaţa artificială, nanotehnologie şi de schimbările climatice.
Oamenii de ştiinţă afirmă că a respinge din start posibilitatea unei revolte a roboţilor este „periculos”.
Temerile că maşinăriile pot prelua controlul au fost explorate de mai multe filme SF populare. Cel mai cunoscut este Skynet, un sistem computerizat care a refuzat controlul uman, popularizat în seria Terminator. Skynet, un computer conceput de armata SUA, a dezvoltat conştienţă şi a început să lupte împotriva omenirii.
Deşi această problemă a fost tratată mai ales în contextul operelor SF, cercetătorii spun că ideea maşinilor care devin mai inteligente decât oamenii trebuie tratată cu maturitate.
„Gravitatea acestor riscuri este dificil de estimat, dar acest lucru este în sine un motiv de îngrijorare, dat fiind că miza este colosală”, afirmă cercetătorii pe site-ul institutului.
Proiectul CSER a fost fondat de Huw Price, profesor de filozofie la Universitatea Cambridge, Martin Rees, profesor de cosmologie şi astrofizică în cadrul aceleiaşi instituţii şi de Jaan Tallinn, cofondator al companiei Skype.
„Ideea că inteligenţa va reuşi să evadeze din limitele biologie în cursul acestui secol sau în următorul pare o predicţie rezonabilă”, afirmă profesorul Price. „Ceea ce încercăm să facem este să aducem aceste idei în comunitatea ştiinţifică”, a adăugat profesorul.
Profesorul Price crede că, pe măsură ce roboţii şi computerele vor deveni mai inteligente decât oamenii, există posibilitatea ca „oamenii să devină dependenţi de maşinării care nu sunt neapărat maliţioase, dar ale căror interese nu ne includ neapărat şi pe noi”.
Centrul urmează să fie inaugurat anul viitor – presupunând, desigur, că specia umană va supravieţui până atunci.