Cum studiezi o celulă: mai întâi, o pui într-o colivie…
Metoda a fost aplicată de cercetătorii de la Universitatea din Twente, Olanda, care au construit piramidele microscopice prin depunerea de nitriţi în adâncituri de formă piramidală, din siliciu. După ce pelicula de nitriţi a fost desprinsă, în colţurile formei a mai rămas material (nitrit), care a format colivia piramidală.
Deoarece piramidele au pereţi „sparţi” şi sunt aşezate foarte aproape una de cealaltă, celulele pot interacţiona între ele aproape normal. Cercetătorii cred că, în acest aranjament tridimensional – spre deosebire de ceea ce se întâmplă când celulele sunt cultivate pe plăci Petri, într-un strat plat, pe fundul vasului de cultură – celulele se comportă mai mult sau mai puţin ca într-un ţesut real.
În corpul uman, totul e în trei dimensiuni, astfel încât acest aranjament spaţial al celulelor e mai aproape de modelul natural, iar oamenii de ştiinţă speră să poată astfel afla despre comportamentul celulelor informaţii pe care modul clasic de cultivare a acestora în laborator nu le-ar putea oferi.
Sursa: New Scientist
Foto: Universitatea Twente