Cartofi dulci de două ori mai mari, rezultatul încălzirii globale
Majoritatea studiilor care urmăreau efectele dioxidului de carbon din atmosferă asupra culturilor au demonstrat că există o creştere a producţiilor de orez, grâu şi soia. Acum, un nou studiu susţine că al cincilea cel mai important aliment cultivat, din ţările în curs de dezvoltare suferă şi el modificări.
Constatările au venit în urma unor experimente realizate de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Hwaii, din Manao. Pentru a vedea atât situaţia actuală, cât şi cea din următorii ani, ei au crescut cartofi sub influenţa a patru concentraţii diferite de CO2: la nivelul actual de 390 părţi pe milion, la 760, 1140 şi la 1520 părţi pe milion.
Studiul a fost realizat în condiţiile în care, până în 2100 de presupune că această concentraţie de CO2 din atmosferă va ajunge undeva între 500 şi 1000 de părţi pe milion.
În cazul ultimului scenariu, în care cartofii au fost crescuţi într-un mediu cu o concentraţie de 760 de părţi pe milion, oamenii de ştiinţă au constatat că tuberculii au crescut cu 96% mai mult decât în mod normal.
Cu toate acestea, studii anterioare au arătat că odată cu creşterea nivelului de CO2, nivelul de proteine din alimente scade. Prin urmare, vom fi nevoiţi să consumăm mai mult pentru a avea acelaşi aport de vitamine ca în prezent.
Sursa: New Scientist