Chiar şi cimpanzeii trec prin criza vârstei mijlocii
În multe culturi, oamenii au raportat un declin al nivelului de fericire, odată cu depăşirea vârstei de 40 de ani. Acum, studiile sugerează că şi cimpanzeii trec printr-o astfel de criză. Rezultatele indică faptul că această criză a vârstei mijlocii ar putea să nu fie rezultatul unui act cultural ci al biologiei.
„Descoperirea acestui model a fost un lucru uimitor, sincer să fiu. S-ar putea ca această criză de vârstă mijlocie să fie determinată de biologie într-un mod pe care noi încă nu îl cunoaştem. Cred că este util pentru oameni să înţeleagă acest fenomen. Cu puţin noroc, lumea va înţelege că este vorba de un lucru normal, peste care noi îi vom putea ajuta să treacă ”, a declarat Andrew Oswald, de la Universitatea Warwick, din Marea Britanie.
Studii realizate de-a lungul a mai bine de 20 de ani în peste 50 de ţări au descoperit că această criză se manifestă după un model aproape universal.
De-a lungul vieţii, fericirea tinde să urmeze o curbă în forma literei U. Cu alte cuvinte, oamenii experimentează, la mijlocul vieţii, un nivel mai scăzut de satisfacţie, comparativ cu alte perioade.
Cele mai multe teorii pe acest subiect sunt legate de nivelul financiar, promovări în carieră, căsătorie sau alte aspecte sociale ale vieţii moderne. Pentru a vedea dacă ar putea exista o altă explicaţie care să stea la baza acestui fenomen, oamenii de ştiinţă au analizat date colectate de la mai bine de 500 de urangutani şi cimpanzei din peste 60 de grădini zoologice.
În studiu au fost intervievaţi îngrijitorii primatelor, cei care aveau grijă de animalele în cauză de cel puţin 2 ani. Pentru fiecare animal în parte, îngrijitorii au fost rugaţi să răspundă la patru întrebări legate de bunăstare şi de starea de spirit în care se aflau primatele la un moment dat. De asemenea, ei au trebuit să declare cât de fericiţi s-ar considera dacă ar fi în locul animalelor pentru o săptămână.
Astfel s-a constatat că, la fel ca în caul oamenilor, animalele se confruntau cu o scădere a nivelului de fericire, în jurul vârstei mijlocii. Magnitudinea declinului a fost echivalentă cu cea experimentată de oameni atunci când ating vârsta mijlocie.
Noile descoperiri vin să susţină ideea conform căreia criza vârstei mijlocii nu este un produs cultural care îi determină pe oamenii să devină mai puţin fericiţi la o anumită vârstă, ci o schimbare biologică care influenţează stările de spirit .
Sursa: Discovery