Viitorul pare colorat: noile becuri inteligente te distrează dar te şi ajută să te relaxezi
Oamenii de ştiinţă au revoluţionat sistemul de iluminat prin crearea unor becuri pe bază de leduri care, pe lângă promisiunea de a ne feri de întuneric, ele vin să ne ajute să ne relaxăm.
Becul Hue a fost lansat în ziua de 30 octombrie a acestui an de către Philips. Specialiştii susţin că el poate fi reglat cu ajutorul unui smartphone sau a unei tablete pentru a ilumina camera în diferite culori. Firma promovează becul ca pe o tehnologie distractivă, motiv pentru care culoarea luminii poate fi schimbată chiar şi în urma unei uşoare agitări a telefonului mobil.
Mai mult, sistemul care costă în jur de 200 de dolari şi care vine echipat cu becuri de 50 de waţi, pare să participe la îmbunătăţirea vieţii cumpărătorilor.
De-a lungul timpului, cercetările au arătat că diferite culori pot afecta mai mult decât sistemul nostru conştient. Un set de receptori localizaţi în zona ochilor răspund la lumina albastră prin suprimarea producţiei de melatonină, menţinându-ne treji. În schimb, lumina roşiatică are rolul de a ne ajuta să dormim. Becurile fluorescente conţin multă lumină albastră, prin urmare expunerea al ele spre sfârşitul zilei ne poate crea probleme de somn. Multe becuri pe bază de leduri au avut şi ele aceeaşi problemă, dar asta doar din cauza faptului că ele foloseau leduri albastre învelite în compuşi care emit lungimi de undă mai mari atunci când iluminează.
În schimb, nou tip de bec conţine leduri de culoare roşie, verde şi albastră. Acest mod de generare a luminii albe este mai costisitor, dar nivelul fiecărei culori poate fi ajutat, ceea ce înseamnă că permite producerea unei game mai mari de culori, inclusiv a unor amestecuri de alb care să conţină un nivel foarte scăzut de lumină albastră.
NASA dezvoltă sisteme de iluminat similare pentru Staţia Spaţială Internaţională, cu scopul de a-i ajuta pe astronauţi să doarmă mai mult de şase ore pe noapte.
Abordarea celor de la Philips este bazată pe studii care au analizat performanţa şcolarilor în funcţie de lumina din sălile de curs. Rezultatele au arătat că lumina compusă din majoritatea ledurilor roşii ajută la relaxare, cea bazată în principal pe leduri albastre duce la energizare, în timp ce lumina alcătuită din leduri galbenă creşte nivelul de concentrare.
Sursa: New Scientist, Philips