750 de picioare: animalul care a doborât recordul la numărul de membre deţinute (VIDEO)
Observat pentru prima dată de oamenii de ştiinţă în anul 1928, Illacme plenipes ştie să se ascundă atât de bine încât pe tot parcursul secolului XX specialiştii au considerat că specia a dispărut. Ulterior, entomologul Paul Marek a reuşit să descopere exemplare de Illacme plenipes, în apropiere de Silicon Valley.
Acum, studiul lui Marek oferă primele descrieri ştiinţifice ale animalului, inclusiv o serie de date referitoare la anatomia sa neobişnuită. Cercetătorul a plecat în căutarea creaturii în anul 2005, când a analizat cu atenţie o suprafaţă de 7,3 kilometri pătraţi de teren din apropierea oraşului San Francisco. De-a lungul a trei ani de cercetări, echipa de dpecialişti a descoperit 17 specimene. Deşi bănuiau că ar fi putut să mai găsească şi alte exemplare, specialiştii au oprit colectarea de probe pentru a nu afecta populaţia.
În urma cercetărilor, specialiştii au constatat că femelele din această specie au până la 750 de picioare, pe când masculii se mândresc numai cu 550. Ca o comparaţie, majoritatea miriapodelor descoperite până în prezent au între 80 şi 100 de picioare.
Pentru că aceste artropode trăiesc adânc în pământ, picioarele lor s-au adaptat şi includ ghiare. Oamenii de ştiinţă bănuiesc că aceste trăsături au apărut tocmai pentru a le permite animalelor să se agaţe de roci subterane.
Alte caracteristici anatomice surprinzătoare includ: antene masive (comparativ cu întregul corp), pe care miriapodele le utilizează pentru a se ghida pe întuneric, un exoschelet zimţat şi transparent şi fire de păr care produc un fel de mătase ce ajută creaturile să se lipească de bolovani. Mai mult, spre deosebire de alte miriapode, Illacme plenipes are o gură special structurată pentru a străpunge şi extrage ţesuturi din plante.