Ministrul mediului, Brian Wightman, a declarat că cele 14 marsupiale au fost selectate cu atenţie şi vor fi strămutate în această săptămână pe Insula Maria, un sanctuar natural. Wightman consideră că acest gest reprezintă „un pas major” în lupta contra extincţiei produse de tumoarea facială extrem de contagioasă care a decimat populaţia actuală de diavoli tasmanieni.
În prezent, problema este atât de gravă încât autorităţile au început să crească „populaţii de siguranţă” în captivitate, pentru a se asigura că specia nu va muri.
„Strămutarea pe insula Maria a fost concepută pentru a asigura existenţa unei populaţii sănătoase care să se auto-susţină într-o zonă sigură în care animalele sunt ferite de interacţiunea cu exemplare afectate de tumoarea facială. Această strategie va ajuta la consolidarea unei populaţii neafectate de boală, la păstrarea trăsăturilor sălbatice şi a materialului genetic”, a explicat Wightman.
Tasmania este singurul loc în care diavolul se găseşte în sălbăticie. Cu toate acestea, de când a fost descoperită tumoarea facială mortală, în 1996, populaţia a scăzut cu 91 de procente.
Tumoarea canceroasă, care de obicei ucide exemplarele în 3-6 luni, se răspândeşte în timpul luptelor pentru teritoriu sau hrană, atunci când un diavol tasmanian sănătos îl muşcă pe altul de faţă şi contractează virusul prin celulele canceroase.
Insula Maria, un parc naţional la care se poate ajunge doar pe apă sau cu avionul şi pe care nu există vehicule sau centre comerciale, nu a mai găzduit până acum diavoli tasmanieni şi prin urmare nu există riscul ca aceştia să contracteze boala din mediu.
Sursa: AFP