El a afirmat ca, pentru o dieta sanatoasa, e mai important sa fie luata in considerare hrana in intregul ei, decat nutrientii specifici continuti in fiecare aliment. Notiunea este contrara sistemului practicat in industria alimentara si in nutritionism, unde accentul este pus pe cantitatea de lipide, carbohidrati si proteine si pe continutul de vitamine, ca si pe consumul de suplimente alimentare specifice.
David Jacobs a afirmat ca aceasta abordare produce confuzie in randul consumatorilor si chiar al nutritionistilor. Mai multe studii medicale, care urmareau sa demonstreze beneficiul consumarii unor suplimente alimentare, nu au reusit sa arate vreo influenta pozitiva a acestora, iar in unele cazuri, adaugarea unei cantitati suplimentare dintr-un anumita substanta izolata (cum ar fi beta-carotenul) a avut, contrar asteptarilor, efecte negative.
Conceptul propus de Jacobs, sinergie alimentara, tine seama de alimente ca intreg, in ele nutrientii aflandu-se in anumite proportii. Cu alte cuvinte, e mai bine sa producem si sa bem pur si simplu suc de fructe, fara sa tinem cu tot dinadinsul sa-i adaugam calciu sau vitamina C.
Sursa: Science Daily