Materialul minune care ne va schimba viaţa
Acum, Patrick Hook, directorul unei firme din Anglia, numită Auxetix, speră să exploateze această caracteristică a materialului cu scopul de a crea diferite obiecte, de la veste antiglonţ, până la aţă dentară.
Pentru a înţelege cum funcţionează un material auxetic, trebuie să ne imaginăm un cablu de cauciuc înfăşurat cu un fir de pescuit, precum o spirală. Dacă firul este foarte strâns, bucata de cauciuc se distorsionează într-o spirală. Această spirală devine mai largă, dar pentru că este strânsă de fir, nu se poate strânge pentru a deveni mai scurtă. În plus, dacă mai multe astfel de cabluri de cauciuc înfăşurate în fire de pescuit ar fi aşezate unul lângă altul, iar firele de pescuit ar fi trase toate în acelaşi timp, atunci cablurile s-ar împinge unele pe celelalte, ocupând o suprafaţă mai mare şi deci având un volum mărit.
Materialul auxetic are două proprietăţi utile. Una este schimbarea formei, în sine. Cealaltă constă în faptul că schimbarea formei absoarbe şi stochează energie foarte repede. Dacă o fâşie de material este lovit într-un singur loc, energia produsă de impact se împrăştie pe toată suprafaţa materialului. Ulterior, când materialul „se relaxează” şi revine la forma sa normală, energia dispare total din el.
Una dintre ambiţiile firmei englezeşti este aceea de a utiliza materialul pentru a crea veste antiglonţ. Echipamentul actual utilizat de armata americană, cunoscut sub numele de vestă antiglonţ interceptor, cântăreşte 15kg. Acum, Hook a testat echipamente din material auxetic, care sunt cu 10% mai uşoare decât cele actuale şi despre care speră să fie la fel de eficiente precum vestele antiglont interceptor.
Mai mult, Hook crede că materialul ar fi ideal pentru crearea obiectelor destinate civililor, precum centurile de siguranţă, aţa dentară sau bandaje care eliberează medicamente ca răspuns la inflamaţii.
Sursa: The Economist