Un nou, studiu realizat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Bristol, a descoperit că văzul a început să se dezvolte acum 700 de milioane de ani.
De-a lungul timpului, momentul istoric în care fiinţele au început să dezvolte capacitatea de a percepe lumina a fost intens contestat. Oamenii de ştiinţă au fost împărţiţi în două tabere: una a celor care credeau că primele creaturi care au putut distinge lumina au fost bureţii şi uma a celor care susţineau că meduzele au fost primele animale dotate cu un grup de celule fotoreceptoare.
Cercetătorii au analizat un grup de bureţi numiţi Oscarella carmela şi un tip de meduze Cindaria, un grup de animale despre care se credea că au deţinut primele perechi de ochi. Folosind o simulare computerizată, specialiştii au testat fiecare ipoteză cu privire la evoluţia timpurie a văzului.
Analiza a încorporat toate informaţiile genomice disponibile provenite de la animalele relevante, şi au constat că primul animal care a perceput lumina a fost un strămoş compun al meduzelor şi bureţilor, care deţinea opsină şi care a trăit acum 700 de milioane de ani.
Iniţial, opsina a fost considerată o proteină „oarbă” dar se pare că, de-a lungul a 11 milioane de ani ea a suferit modificări care i-au premis să perceapă lumina.