Fumezi? Lasă-te cât eşti tânăr – astfel ai şansa de a trăi la fel de mult ca şi nefumătorii
Studiul, publicat în revista Lancet, arată că persoanele care fumează zeci de ani la rând trăiesc, în medie, cu un deceniu mai puţin decât cele care n-au fumat deloc.
Însă cele care se lasă de fumat pînă la 30 de ani nu pierd, în medie, decât o lună de viaţă – comparativ cu nefumătorii – , iar cele care renunţă la fumat până la 40 de ani, pierd, în medie, un an de viaţă.
Bineînţeles, avertizează cercetătorii, aceasta nu e scuză ca tinerii să se apuce de fumat de timpuriu, în ideea că o să se lase până la 30 de ani.
Studiul a urmărit prima generaţie de femei care au început să fumeze, în anii 1950 şi 1960. Deoarece femeile au început să fumeze pe scară largă mult mai târziu decât bărbaţii, impactul unui consum îndelungat de ţigări a fost analizat doar pentru femei.
„Am arătat că, dacă femeile fumează la fel ca bărbaţii, mor la fel ca bărbaţii”, a declarat conducătorul studiului, prof. Sir Richard Peto, de la Universitatea Oxford
El a adăugat că mai mult de jumătate dintre femeile care fumează timp îndelungat vor muri din cauza tutunului. Însă renunţarea la fumat are efecte surprinzător de puternice. Cu cât se renunţă mai devreme, cu atât cresc şansele de a avea o viaţă de durată normală, iar factorul „timp” pare să fie mult mai important decât „cantitatea” (numărul de ţigări fumate): e mult mai periculos să fumezi 10 ţigări pe zi timp de 40 de ani, decât 20 de ţigări zilnic, timp de 20 de ani.
Chiar dacă o femeie fumează doar câteva ţigări pe zi, tot are un risc dublu de a muri la vârsta mijlocie, comparativ cu nefumătoarele. Analiza datelor despre 1,2 milioane de femei a arătat că şi cele care fumau mai puţin de 10 ţigări zilnic erau mai predispuse la o moarte timpurie – exact acelaşi risc întâlnit şi la bărbaţi.
Organizaţia British Lung Foundation afirmă că perspectivele privind sănătatea pe termen lung ar fi mult mai bune dacă fumătorii ar renunţa la ţigări înainte de a ajunge la 30 de ani, dar au precizat că asta nu înseamnă „să fumezi cât poţi de mult la 20 de ani.” Evident, cea mai bună opţiune pentru oricine este să nu se apuce deloc de fumat.
Fumatul este responsabil de 5 milioane de decese anual, în întreaga lume, şi este cauza cunoscută sau probabilă a cca. 25 de boli. Fumul de ţigară conţine cca. 4.000 de compuşi dăunători organismului; despre 80 dintre aceştia se ştie că produc cancer.
Sursa: BBC News