Studiul îi are ca autori pe Qianqian Diu (Universitatea Shanghai Jiao Tong, China), Huasheng Gao (Universuitatea Tehnologică Nanyang, China) şi Maurice Levi (Universitatea British Columbia, Canada).
Ei au utilizat date privind 500 de directori generali din cadrul companiei americane de servicii financiare Standard and Poor’s (S&P).
Dacă fiecare lună ar fi reprezentată egal în acest eşantion, ar trebui ca 8,33 directori generali să fie născuţi în fiecare lună a anului, asta dacă presupunem că în fiecare lună a anului se naşte acelaşi număr de copii.
Dar statisticile arată că, în zona studiată, cei mai mulţi copii se nasc în luna septembrie, urmată de lunile august, iunie, iulie.
Păstrând această proporţionalitate, ar fi trebuit ca cei mai mulţi directori generali de la S&P să fie născuţi în septembrie, august, iunie şi iulie.
Însă, analizînd datele de naştere ale directorilor generali de la S&P, cercetătorii au constatat că doar 6,13% dintre ei erau născuţi în iunie şi doar 5,87% în luna iulie.
În schimb, existau mult mai mulţi directori generali născuţi în lunile martie şi aprilie: 12,53% în martie şi 10,67% în aprilie.
În total, doar 12% dintre directorii generali erau născuţi în iulie şi iunie – mai puţin decât proporţia din populaţia generală, în care 17% deţine o funcţie denumită astfel.
Cercetătorii cred că fenomenul este legat de datele la care începe anul şcolar. În SUA, acesta începe, în general, în ultimele luni ale anului (data este, în mare măsură, la alegerea şcolilor). Copiii născuţi în iunie şi iulie tind să fie printre cei mai mici din clasa lor, în vreme ce aceia născuţi în martie şi aprilie sunt printre cei mai mari; sunt mai bine dezvoltaţi intelectual decât colegii lor mai mici şi au rezultate şcolare mai bune.
Aceste succese timpurii sunt adesea asociate cu atribuirea unor roluri de lideri şi cu oportunităţi mai bune de învăţare şi dezvoltare, oferind acestor copii un avantaj care va continua să-şi arate roadele pe parcursul vieţii.
Cercetătorii au fost surprinşi să constate că data naşterii poate avea o asemenea influenţă asupra carierei şi consideră că este vorba despre un efect care, pornind de la primii ani de şcoală, se extinde apoi pe tot parcursul vieţii.
Sursa: Medical Daily