De ce bărbaţii care lucrează în ture de noapte sunt de trei ori mai predispuşi la cancerul de prostată?

23 10. 2012, 13:41

Studiul, realizat de o echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Quebec subliniază efectele pe care le are munca în ture de noapte asupra sănătăţii umane. În timp ce studii anterioare au descoperit o legătură între cancer şi munca în turele de noapte, majoritatea cercetărilor au fost realizate pe femei, în special asistente medicale, şi au urmărit apariţia cancerului mamar. 

În schimb, în urma noului studiu, s-a constat că şi bărbaţii sunt afectaţi la fel ca femeile, munca în tura de noapte crescând riscul de apariţia a cancerului. Oamenii de ştiinţă susţin că turele de noapte ar putea afecta corpul prin suprimarea hormonului melatonină, care este produs, în creier, de glanda pineală pentru a regla somnul şi ciclul de trezire. Atunci când este întuneric, se produce mai multă melatonină pentru a ajuta la inducerea somnului, iar această producţie atinge punctul maxim la miezul nopţii. 

Specialiştii sunt de părere că expunerea la lumină în timpul nopţii afectează producţia de melatonină şi declanşează un set de evenimente în interiorul corpului, care ar putea încuraja creşterea tumorilor. 

În studiu au fost implicaţi 3.173 de bărbaţi diagnosticaţi cu cancer şi alţi 500 clinic sănătoşi. În urma analizării datelor obţinute de la aceşti indivizi, specialiştii au constat că bărbaţii care au lucrat în ture de noapte aveau de trei ori mai multe şanse să dezvolte cancer de prostată şi un risc de două ori mai mare de a suferi de cancer intestinal, comparativ cu participanţii care nu mergeau noaptea la serviciu. De asemenea, investigatorii au descoperit că munca în ture de noapte creşte riscul de apariţia a cancerului pulmonar cu 76%. 

Sursa: Medical Daily